Intel’in “akıllı gözlük” projesi için beklenmedik hamle

19 Nisan 2018 15:00

İşlemci devi Intel, geçtiğimiz aylarda geliştirdiği Vaunt kod isimli akıllı gözlük prototipini görücüye çıkartmıştı. İlginç bir kullanım yapısı sunan ürün, bugün beklenmedik bir gelişme ile gündeme geldi.

Intel’in kendi içerisinde Superlite olarak tanıttığı gözlük, ilk kez The Verge’in aşağıdaki videosu ile görücüye çıkartılmış ve oldukça ilgi görmüştü. Üzerinde uzun süre çalışılan ve prototip hali çıkış aşamasına yakın olduğu görülen şık tasarımlı gözlük, an itibariyle iptal edilmiş durumda. Konu hakkında bir açıklama yapan firma, genel olarak giyilebilir ürünler üzerinde çalışan New Devices Group (NDG) bölümünün kapatıldığını belirtiyor. Bu noktada 200’den fazla kişiyi işte çıkartacak Intel, tüm bunlara neden olaraksa değişen pazar şartlarını gösteriyor. Bu alanın gelecek yatırımları desteklemediğini belirten firma, açıkça bu tarafta karlı bir alan göremiyor. Bu da tüm çalışmaların bir kalemde rafa kaldırılması neden olmuş gibi duruyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Intel’in akıllı gözlüğü neler sunuyordu?

Gözlük ilk olarak normal görünüyor olmasıyla fark yaratıyor. Yani diğer kişilerin kolay kolay anlayamayacağı bir görselliği bulunan ürün, bu açıdan çok kullanışlı duruyor. O zaman ileride farklı çerçeve tasarımlarına kavuşacağı da söylenen Vaunt, bünyesinde bir kamera taşımıyor. Bu yüzden mahremiyeti riskte atma ihtimali olmayan ürün, herhangi bir ekrana da sahip değil. Yani görüş açınızı kapatmayan cihaz, retinaya görüntü aktaran zararsız bir lazer sistemi (VCSEL) üzerine kuruluyor.

Sadece kırmızı renkte görüntü verebilen giyilebilir ürün, sağ cam üzerinden yansıtma yaparak 400×150 piksellik bir çözünürlük oluşturuyor. Akıllı telefonlarla (iOS ile Android) Bluetooth üzerinden haberleşen Vaunt, bildirimleri üzerine alabiliyor. Gösterildiği kadarıyla gözünüzün önüne gelen bir bildirim, kafa hareketleriyle ortadan kaldırılabiliyor. 2018’de geliştirici sürümümün çıkacağı söylenen gözlük, maalesef artık tarihin tozlu sayfalarında yer alıyor. Ürünün kullanım yapısını gösteren video ise aşağıda yer alıyor.

Video

Paylaş