iOS 12’nin en önemli özelliği Ekran Süresi’ni kullanma [Nasıl yapılır?]

18 Eylül 2018 10:30

Dün gece kullanıma sunulan iOS 12, Ekran Süresi özelliğini de hayatımıza dahil etti. iOS 12’nin en önemli özelliklerinden biri olan Ekran Süresi nasıl kullanılır, sizin için derledik.

Tüm kullanıcılar için indirilmeye sunulan iOS 12 beraberinde pek çok yeniliği getiriyor. Onlardan biri de Apple’ın “sağlıklı dijital yaşam” kapsamında geliştirdiği Ekran Süresi özelliği. Elinden telefonunu düşüremeyenler için geliştirilen bu özellik aynı zamanda uygulamalara verdiğiniz izinleri detaylı olarak kontrol etme ve değiştirme imkanı da tanıyor. Bu özellikle beraber artık yeni bir panelde telefonunuzda sosyal ağlara, oyunlara, okuma ve referanslara ne kadar vakit ayırdığınızı görüntüleyebiliyorsunuz. Günlük raporların yanı sıra haftalık rapor da sunan yeni panel, en çok kullanılan uygulamaları da listeliyor. Özellik bununla beraber ekrandan uzakta geçireceğini süreyi, uygulama sınırlarını, içerik ve gizlilik sınırlarını belirlemenizi sağlıyor. Bu sınırları tüm aygıtlarınızla paylaşmak da mümkün oluyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Nasıl kullanılır?

Öncelikle bu özelliği kullanabilmek için iOS 12’yi indirmiş olmanız gerekiyor. Henüz indirmediyseniz Ayarlar > Genel > Yazılım Güncelleme kısmından işletim sisteminizi güncelleyebilirsiniz.

Daha sonra özellik için Ayarlar > Ekran Süresi seçimini yapmanız gerekiyor. Burada açılan panelde ilk olarak genel bir kullanım istatistiği ve yapabileceğiniz ayarlamalar listeleniyor. iPhone’unuzun adına tıklarsanız detaylı raporlamayı görüntüleyebilirsiniz. Burada günlük ve haftalık grafiklerle hangi alanlarda telefonu daha çok kullandığınız listeleniyor. Bir önceki panele dönecek olursak burada Atıl Süre, Uygulama Sınırları, Her Zaman İzin Verilen, İçerik ve Gizlilik Sınırlamaları olmak üzere 4 farklı kategori bulunuyor.

Atıl Süre‘de ekrandan uzak geçireceğiniz zaman dilimini ayarlıyorsunuz. Bu süre boyunca sadece izin verilen uygulamalar ve telefon aramaları kullanılabiliyor.

Uygulama Sınırları ise kategorilere göre listeleniyor. Sosyal Ağ, Oyunlar, Eğlence gibi kategoriler uygulamaları kendi altına listeliyor. Bu alanda birden fazla kategoriyi seçebilirsiniz. Seçimin ardından o kategori için belirlediğiniz süre sınırını ikinci bir panelde ayarlayabiliyorsunuz.

Her Zaman İzin Verilen kategorisi, sınırlamalara rağmen kullanabileceğiniz uygulamaları içeriyor. Ön ayarlı izin verilenler Telefon, Mesajlar, FaceTime ve Harita uygulamaları. Telefon dışında diğer üçünü de kaldırabilir, yeni uygulamalar ekleyebilirsiniz.

İçerik ve Gizlilik Sınırlamaları kategorisinde gelişmiş bir gizlilik ayarları değiştirme paneli karşımıza çıkıyor. Burada daha önce gizlilik izinleri verdiğiniz uygulamaların izinlerini kaldırabiliyorsunuz. Örneğin fotoğraflarınıza erişime izin verilen uygulamalar arasında elle seçim yaparak istemediklerinizi çıkarabiliyorsunuz. Reklam ayarı dahi yapılabiliyor. Bu panel sayesinde reklamlara izin vermeyebilirsiniz.

Ayarlamaları tamamladıktan sonra Tüm Aygıtlarla Paylaş derseniz, iCloud hesabınızın girili olduğu tüm aygıtlarınızda bu ayarlar geçerli oluyor. Ekran Süresi’ni de yine bu panelden kapatabilirsiniz.

İlginizi çekebilir

iPhone Xs, iPhone Xs Max ve iPhone XR tanıtımı

Paylaş