iOS 15 ile iPhone’lardaki can sıkan “lens flare” problemi çözülebilir

04 Ağustos 2021 16:01

iPhone 12 ve 12 Pro modelleri için çıkan ilk incelemeler can sıkan bir sorunu ortaya çıkarmıştı. İşte bu iOS 15 ile çözülebilir.

iPhone 12 ailesinde biliyorsunuz 12 Mini, 12, 12 Pro ve 12 Pro Max modelleri yer alıyor. İşte bu modellerde iPhone 11’lerde de olan ve gece çekimlerde ortaya çıkan ışık yansıması / lens flare sorunu bulunuyor.

Tüm seride görülen bu sorun, özellikle gece video çekerken can sıkıyordu. Bu problem geceleyin otomobil farı ya da benzer bazı direkt ışıkların videoya noktalar / yansımalar / lens flare halinde girmesi şeklinde kendisini gösteriyordu.

Apple’ın kameralarda kullandığı lens yapısından dolayı oluşan bu problem, daha önce yazılımsal olarak da çözülebilecek gibi görünmüyordu. Ancak Apple iOS 15 ile bir yolunu bulmuş gibi görünüyor.

iPhone dünyasının en popüler kamera uygulaması olan Halide, yeni işletim sisteminin yani iOS 15’in son beta sürümüyle beraber fotoğraflardaki lens flare’leri otomatik olarak kaldırmaya başladığını duyurdu. 

Bu sistem için şimdilik sadece gündüz çekimleri ve fotoğraflar örnek gösteriliyor. Yeni altyapı sayesinde video odaklı gece çekimlerindeki sorununun çözülüp çözülmeyeceğini ise yüksek ihtimalle çok yakında öğreneceğiz. Şimdilik bu konuda bir bilgi ya da test gelmiyor. Ancak eğer çözüm sağlanırsa birçok kişi buna fazlasıyla sevinecektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

iOS 15 destekli iPhone modelleri hangileri?

Yayımlanan listeye göre iOS 15 işletim sisteminin geleceği iPhone modelleri tam olarak şunlar olacak:

-iPhone 11 serisi
-iPhone 12 serisi
-iPhone Xs serisi
-iPhone XR
-iPhone X
-iPhone 7 serisi
-iPhone 8 serisi
-iPhone 6S serisi
-iPhone SE modelleri
-iPod Touch 7. jenerasyon

İşletim sisteminin herkes için çıkışı sonbahar aylarında olacak. Bu arada iOS 15 işletim sistemi çıktıktan sonra iOS 14 kaderine terk edilmeyecek. Teknoloji devi bu işletim sistemine de güvenlik güncellemesi vermeye devam edecek.

Yani güncel tehditlerden korunmak adına eskiden olduğu gibi yeni işletim sistemine geçmek zorunlu olmayacak. Aslında temel olarak 15 ile 14 arasında devasa bir fark bulunmuyor.

İlgili Video

Paylaş