Karsan bugün Otonom e-ATAK ile Rotterdam Havalimanı’nda sürücüsüz yolcu seferlerine başlayacaklarını duyurdu.
Bu konuda Karsan’dan yapılan açıklamada şunlara yer verildi: “Karsan, geleceğin teknolojilerini hayata geçirdiği çalışmalarıyla dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. Sektöründe elektrikli, hidrojenli ve otonom olmak üzere 3 yeni nesil teknolojiyi birden sunabilen ender markalardan olan Karsan, Otonom e-ATAK ile çok önemli bir projenin daha yıldızı olmaya hazırlanıyor. 2021’den bu yana yolcu taşımaya devam eden dünyanın seri üretim ilk SAE Seviye-4 otonom otobüsü Otonom e-ATAK, şimdi de Hollanda’nın Rotterdam şehrinde, havalimanı otonom mobilitesine çözüm sunuyor ve 1 Ağustos itibarıyla yolcular tarafından kullanılmaya başlanacak.” Düzenlenen Törende konuşan Karsan CEO’su Okan Baş, “Bu teslimatla birlikte dünyanın ilk havalimanı otonom otobüs projesini hayata geçirmiş oluyoruz. Rotterdam Havalimanı’ndaki bu proje, Karsan’ın Hollanda’daki ilk otonom araç uygulaması olmakla kalmıyor, global havalimanı yolcu taşımacılığında bir dönüm noktasını da işaret ediyor. Yoğun ve stratejik bir lokasyonda aktif şekilde hizmet vermek, otonom mobilitesinin bir gelecek öngörüsü olmanın ötesinde, bugünün gerçek bir ulaştırma çözümü olduğunu net şekilde ortaya koyuyor.
Böyle bir başarıya ulaşmamızda destekleri olan proje paydaşlarımız DAM Shuttles ve RET’e, Rotterdam Belediyesi’ne, projenin gerçekleşmesine zemin hazırlayan Rotterdam Havaalanı’na, teknoloji iş birliği platformu MRDH’ye ve teknoloji partnerimiz ADASTEC ile Applied Autonomy’ye emek ve çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi. 12 ülkede, hayata geçirdikleri 13 farklı proje ile kazandıkları gerçek operasyon deneyimine değinen Okan Baş, “Avrupa’daki operasyonlarımıza yenilerini ekleyerek, geleceğin mobilitesine yön vermeye kararlılıkla devam ediyoruz” diye konuştu.
ADASTEC CEO’su Dr. Ali Ufuk Peker ise, “Hollanda’da tam boyutlu bir SAE Seviye-4 otonom otobüs için RDW onayını alan ilk proje olmak büyük bir başarı. Bu başarıyı daha da anlamlı kılan ise, Avrupa’da bir havalimanının kara tarafında yolcu taşıyan tam boyutlu bir otonom otobüsün ilk kez hizmete alınması. Yıllar içinde Karsan ile birlikte birçok ülkede çığır açan projelere imza attık ve otonom toplu taşımanın bir vizyondan günlük yaşama nasıl entegre edilebileceğini gösterdik. Bu dönüm noktası, güçlü iş birliği ve ileri teknolojinin bir araya geldiğinde mobiliteyi dönüştürmek adına nelerin başarılabileceğini açıkça ortaya koyuyor” dedi.