M2 temelli Mac mini ve MacBook Pro da en altta daha yavaş SSD taşıyor

25 Ocak 2023 11:47

Kısa süre önce Türkiye’de de satışa sunulan M2 işlemcili Mac mini ve MacBook Pro da en altta daha yavaş SSD taşıyor.

M2 işlemcili 13 inç MacBook Pro ile beraber tanıtılan M2 işlemcili MacBook Air, SSD konusunda üzücü bir detaya sahipti. Yapılan ilk incelemeler sonrasında ortaya çıktığı üzere aynı M2 işlemcili 13 inç MacBook Pro modelinde de olduğu gibi M2 işlemcili MacBook Air’in 256 GB’lık SSD depolama birimi de yerini aldığı M1 işlemcili MacBook Air’in 256 GB’lık SSD depolama biriminden daha yavaş çalışıyordu. Blackmagic Disk Speed Test uygulamasında yapılan 5 GB’lık aktarım testi kapsamında dizüstünün 512 GB SSD’li versiyonu 2.187 MB/s yazma ve 2.824 MB/s okuma hızlarına ulaşıyor. 256 GB SSD’li sürüm ise 1.573 MB/s okuma ve 1.536 MB/s yazma değerleri veriyor. İşte bu durum yeni tanıtılan ve satışa sunulan M2 işlemcili Mac mini ve MacBook Pro modellerinde de kendisini gösteriyor. Yapılan incelemelere göre M2 temelli yeni 256 GB Mac mini ve M2 temelli yeni 512 GB MacBook Pro, yerlerini aldıkları M1 işlemcili versiyonlara oranla daha düşük yazma ve okuma hızları sunuyor.

M1 Pro‘lu 512 GB MacBook Pro ile M2 Pro‘lu 512 GB MacBook Pro arasındaki SSD performans farkını gözler önüne seren görsel. Kişilerin yeni modellerde daha yüksek SSD performansı için depolamayı artırması gerekiyor, bu da ciddi bir ekstra maliyet yaratıyor. Apple, 512 GB yerine 1 TB SSD için Pro ve Türkiye özelinde 5 bin TL fark çıkarıyor. 512 GB’lık Mac mini SSD opsiyonu da Türkiye’de 5 bin TL’ye satılıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Peki bu ciddi farkın arkasında ne yer alıyor? Apple bu durumu bir yazılım güncellemesi ile ortadan kaldırabilir mi? Bunun cevabı hayır. Apple’ın yeni nesil “Pro olmayan” ürünlerindeki temel depolama birimlerinde tek bir NAND çip yer alıyor. Daha üst depolama seçeneklerinde ise çift NAND çip kullanılıyor. Çift kanal aktarım imkânı getiren bu yapı sayesinde yüzden daha yüksek depolama seçenekleri yüksek veri aktarım performansı sunabiliyor. MacBook Pro özelinde ise dört NAND çipten ikiye düşülmüş durumda. Bu fark yapılan testlere göre bazı durumlarda aktarım yanında genel performansa da hatırı sayılır bir olumsuz etki ediyor. Çünkü Mac’ler RAM’in yetmediği durumlarda SSD’yi kullanıyor. Bu konuda bir açıklama yapan Apple, sürece daha farklı yaklaşarak şunu aktarıyor:

“Yeni temel depolama seçenekleri sentetik kıyaslamalar kapsamında önceki nesle kıyasla daha düşük sonuçlar veriyor ancak yeni kullandığımız yüksek yoğunluklu NAND’lar gündelik kullanımda performansın artmasını sağlıyor.” Apple’a göre süreci sadece sentetik performans testleri olarak görmemek gerekiyor, şirket yeni altyapının eskiye oranla gündelik kullanım performansını artırdığını iddia ediyor.

Dizüstüler için “Apple çipli MacBook Pro, profesyonellerin hareket halindeyken iş akışlarında sınırları zorlamalarına yardımcı olarak ve bir laptop’ta hayal bile edemeyecekleri şeyleri yapmalarını sağlayarak büyük bir değişim yarattı.” diyen Apple’ın Global Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Greg Joswiak sözlerine şöyle devam etti: “MacBook Pro şimdi çok daha iyi. Daha hızlı performans, gelişmiş bağlantı özellikleri, şimdiye kadar bir Mac’te sunulan en uzun pil ömrü ve bir laptop’taki en iyi ekran gibi özellikleri düşünüldüğünde eşi benzeri olmadığını söyleyebiliriz.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Maci mini için “Kompakt tasarımında inanılmaz özellikler ve çok geniş bağlantı seçenekleri sunan Mac mini, birçok farklı yerde birçok farklı yolla kullanılıyor. Bugün, bu modeli M2 ve M2 Pro ile daha da ileriye taşımaktan büyük heyecan duyuyoruz.” diyen Apple’ın Global Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Greg Joswiak sözlerine şöyle devam etti: “Daha yüksek performans ve yetenekleriyle M2 çipli Mac mini son derece avantajlı bir çözüm. Profesyonel düzeyde güçlü performansa ihtiyaç duyan kullanıcılar ise kendi sınıfındaki hiçbir masaüstü bilgisayara benzemeyen M2 Pro çipli Mac mini’yi tercih edebilir.”

M2 işlemcili Mac mini ve MacBook Pro modelleri yanında öncesinde gelen modeller Apple Mac Studio ve Studio Display

Paylaş