MAI-1: “Microsoft, büyük bir yapay zeka modeli geliştiriyor”

07 Mayıs 2024 08:59

Dünyanın en büyük yazılım firmalarından olan Microsoft, gelen son bilgilere göre büyük bir yapay zeka modeli geliştiriyor.

Microsoft sadece OpenAI’ın geliştirdiği GPT’leri kullanmak istemiyor, Information tarafından yapılan açıklamaya göre MAI-1 adında bir büyük yapay zeka dil modeli üzerinde çalışıyor. Rapora göre yaklaşık 500 milyar parametreye sahip olacak bu AI modeli, henüz ne zaman kullanıma sunulacak ya da nerede karşımıza çıkarılacak bilinmiyor. Google’ın alandaki seviyesini görünce OpenAI’a büyük yatırımlarda bulunan ve bu sayede mevcut yapay zeka sistemlerinin hemen hepsini OpenAI imzalı GPT-4 dil modeli üzerine kuran yazılım devi, kendi büyük yapay zeka dil modeli MAI-1’i çok spesifik bazı alanlarda kullanabilir ve oralarda GPT’lerden daha iyi bir performans ortaya koyabilir. Microsoft bundan önce bugün Phi-3 yapay zeka modelini kullanıma sunmasıyla gündeme gelmişti. Şirket tarafından geçtiğimiz haftalarda Azure, Hugging Face ve Ollama temelinde kullanma sunulan yeni Phi-3 yapay zeka modeli, 3,8 milyar parametrelik bir anlama kapasitesine sahip. İleride Phi-3 Small (7 milyar parametre destekli) ve Phi-3 Medium (14 milyar parametre destekli) sürümleri de gelecek Phi-3, direkt olarak aralık ayında çıkan ve Meta’nın Llama 2’si kadar iyi olduğu belirtilen Phi-2’nin yerini alıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Microsoft’un kendi açıklamasına göre GPT-3.5 kadar yetenekli olan ancak daha ufak boyutta olan yeni büyük dil modeli (LLM), bu temelde işler hale getirmek adına devasa sunucu sistemlerine ihtiyaç duymuyor yani yüksek bir maliyet oluşturmuyor. Şirketin açıklamasına göre Phi-1 ile kodlamaya odaklanılmış, Phi-2 ile akıl yürütmeyi devreye girmiş, Phi-3 ise kodlama ve akıl yürütmeyi bir araya getirmiş durumda. Microsoft bundan önce ise “VASA-1” yapay zeka sistemiyle çok dikkat çekmişti.

Neler yapabildiğini hemen aşağıdaki X paylaşımında görebileceğiniz yapay zeka sistemi, içerisine yüklenen porte fotoğrafını alıyor ve onu analiz ederek video formatında konuşur hale getirebiliyor. Burada inanılmaz yüksek bir gerçeklik seviyesine ulaşan ve daha önceki sistemleri açık ara geride bırakan sistem, henüz herkese açık değil çünkü kötü kullanım riski şu aşamada oldukça yüksek seviyede yer alıyor. Verilen ses dosyasını analiz ederek dudak hareketlerini de uyumlu hale getiren teknoloji, farklı duygu durumlarını da simüle edebiliyor ve üçüncü boyuta geçerek sadece mimikler değil kafa hareketlerini de oluşturabiliyor.

Microsoft adımları yanında bu da ilginizi çekebilir: Vivo X Flip katlanabilir telefon modeli

Paylaş