Malum Cuma, Black Friday faturası; Türkiye’de rekor harcama

28 Kasım 2018 13:30

Dünya genelinde her yıl kasım ayının dördüncü cuma gününe denk gelen alışveriş festivali Black Friday‘in esintisi Türkiye’de rekor harcamaya sebep oldu.

Bu sene 23 Kasım’a denk gelen, her yıl kasım ayının dördüncü cuması gerçekleşen alışveriş festivali Black Friday, Türkiye’de “Süper Cuma”, “Şahane Cuma”, “Muhteşem Cuma” ve “Efsane Cuma” gibi isimlerle yer aldı. Mağazalar bu festival sırasında kullanıcılara indirimler ve avantajlı kampanyalar sunarak alışveriş çılgınlığını başlattı. Bankalararası Kart Merkezi‘nin (BKM) 23 Kasım 2018 tarihli kartlı ödeme verilerini açıklamasıyla beraber de bu festivalin Türkiye faturası belli oldu. Açıklanan verilere göre 23 Kasım Cuma günü 3,4 milyar TL kartlı ödeme gerçekleştirilmiş durumda. Bu rakamı geçtiğimiz yılın aynı dönemiyle kıyaslayan BKM, yüzde 38’lik artışa dikkat çekiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Günün yıldızı elektronik eşyalar

Hazırlanan raporda oldukça ilgi çekici detaylar yer alıyor. Yapılan indirimleri kaçırmak istemeyen kullanıcıların internet alışverişine damga vurduğu belirtiliyor. Rapora göre bir günde 2 milyon farklı kart çevrim içi alışveriş ödemelerinde kullanılarak rekor kırmış durumda. Geçen yıl kullanılan kart sayısının 1,2 milyon olduğu belirtilerek yapılan kıyasta yüzde 80’lik bir artış olduğu görülüyor. 110 bin adet kart ise ilk kez Black Friday gününde internetten alışveriş için kullanılmış.

Rapor burada bitmiyor elbette. Sadece internetten yapılan alışverişlerin 975 milyon TL tutarında olduğunu belirten rapor, kartlı ödemeler içindeki internetten ödeme payının rekor kırarak yüzde 29’a ulaştığını ortaya seriyor. Her üç kartlı ödemeden birinin internetten gerçekleştiği vurgulanırken, çevrim içi alışverişin de giderek popülerleştiği dikkat çekiyor. Alışveriş festivaline damga vuran sektörün ise elektronik eşya sektörü olduğu kaydedilmiş. İnternetten yapılan alışverişin 602 milyon TL’lik kısmının elektronik eşya, giyim ve hava yolları sektörlerinde gerçekleştiği belirtiliyor. Elektronik eşya ödemeleri internetten yapılan toplam kartlı ödemelerin yüzde 37‘sini oluşturuyor.

Çevrim içi alışverişlerin yüzde 36’sının İstanbul’daki kullanıcılar tarafından yapıldığı açıklamalar arasında. Toplam kartlı ödemeler içinde, internetten alışveriş yapmayı tercih eden iller listesinde ise ilk sırada Iğdır yer alıyor. Iğdırı Kırklareli ve Çanakkale takip ediyor.

İlginizi çekebilir

Dünyanın en ince akıllı cüzdanı: Ekster 3.0

Paylaş