Mercedes-Benz de üst seviyede “yarım direksiyon” sunacak

03 Temmuz 2023 09:03

Dünyanın en büyük otomobil üreticileri arasında yer alan Mercedes-Benz, yeni bilgilere göre “yarım direksiyon” kullanımını artıracak.

Almanya merkezli Mercedes-Benz, gelen son bilgilere göre yüksek ihtimalle 2025 yılı itibarıyla üst seviye bazı araçlarında yarım direksiyon kullanacak. Bu araçlar kaynaklara göre bir sonraki jenerasyon S-Class ve elektrikli EQS olacak yani lüks sedanlarda önemli bir dönüşüm gerçekleştirilecek. Aktarıldığı kadarıyla firma burada “steer-by-wire” teknolojisini merkeze alacak. Geleneksel direksiyon sisteminde sürücü direksiyonu çevirdiğinde bir dizi şaft bu komutu aracın ön tarafındaki direksiyon dişlisine aktarıyor. Steer-by-wire temelli bir otomobilde ise direksiyon döndürüldüğü zaman bir dizi sensör bu hareketleri izliyor ve verilen komutları elektronik olarak otomobilin direksiyon dişlisine gönderiyor. Bu sistem sayesinde arada mekanik bir bağlantı olmadığından sürücü direksiyon simidinin ne kadar ağır / hafif olacağını ya da ne kadar duyarlı olacağını değiştirebiliyor. Sürücü ayrıca otomobilin tekerleklerinden herhangi bir geri tepme veya titreşim almıyor, bunu iyi bulanlar yanında kötü bulanlar da bulunuyor çünkü bu yüzden çoğu zaman hayati yol hissiyatı ortadan kalkıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yardım direksiyon halen çok iyi geri dönüşler almıyor. Örneğin geçtiğimiz dönemde Tesla Model S ve Model X, son versiyonlarına konulan yarım direksiyon simidi üzerinden ciddi tartışmaların merkezinde yer almıştı. Bu direksiyon beklendiği gibi çok garip bulunmuş ve fazla da beğenilmemişti. Yarım yapı düz yolda sorun yaratmıyor ancak düşük hızdaki manevralar çok zor görünüyordu. Buna ciddi şekilde alışmak gerektiği aktarılıyor ve özellikle kaygan zeminlerde kontrolün çok zor olması büyük tepki topluyordu. CEO Elon Musk, yeni Model S ve Model X için normal direksiyon sunulmayacak sadece bu yarım direksiyon ile satılacak açıklaması yapmış, bu durum birçok kişiyi kızdırmıştı. Daha sonra ise bu konuda güzel bir geri adım atılmıştı. Resmî sitesinde güncellemeye giden şirket, Model S ve Model X için tam yuvarlak direksiyonu opsiyonel olarak sunmaya başlamıştı. Tam direksiyon opsiyonu için ekstra bir ücret almayan şirket, Model S ve Model X ile yarım direksiyon ile satın alanları da unutmamış, dönüşüm sunmuştu.

Mercedes-Benz ve yarım direksiyon hamlesi yanında bu da ilginizi çekebilir: Hyundai’den otomatik çalışan şarj robotu

Paylaş