Meta, Avrupa’da DMA kapsamında önemli değişiklikler yapıyor

22 Ocak 2024 16:29

Facebook, Instagram, WhatsApp ve fazlasının çatı şirketi Meta, Avrupa’da DMA kapsamında önemli değişiklikler yapıyor.

Meta, Avrupa’da mart ayı itibarıyla tam olarak devreye girecek The Digital Markets Act (DMA) kapsamında çok istemese de güzel adımlar atıyor. Yakında devreye alınacak yeni dönemde kişiler, Meta’nın Facebook ve Instagram kullanımlarına ilişkin verileri birleştirmesini engelleyebilecek. Yani Meta için çok değerli olan çapraz takibin kapısı kapatılabilecek, buna ek olarak Facebook Messenger kullanan kişiler, Messenger’ı Facebook hesaplarıyla kullanmaya devam etmek isteyip istemediklerini seçebilecek, isterlerse ayrı bir Messenger hesabı açarak yola devam edebilecek. Benzer şekilde yeni dönemde Facebook Marketplace’i kullanan kişiler, Facebook bilgilerini kullanan ya da kullanmayan bir Marketplace deneyimi arasında seçim yapabilecek, süreçte Facebook bilgilerini kullanmak istemeyenler alıcılar ile Messenger değil sadece e-posta üzerinde haberleşecek. Şirket bundan önce ise önemli bir YGZ haberiyle gündeme gelmişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kaçıranlar için Metaverse hayali etrafında kurulan ancak OpenAI’ın ChatGPT’si ve üretken yapay zekânın sektöre etkisiyle, son dönemde özellikle yapay zekâ tarafına büyük ağırlık veren Meta, şirketin başındaki isim Mark Zuckerberg’e göre şu an “Yapay Genel Zekâ” üzerinden çalışıyor ve o altyapıyı “açık kaynak” olarak hayata geçirmek istiyor. Artificial General Intelligence (AGI) ya da Türkçe karşılığıyla Yapay Genel Zekâ (YGZ), bir insanın yapabileceği herhangi bir zihinsel görevi başarıyla gerçekleştirebilecek makinenin zekâsı olarak özetleniyor, bu açıdan uzun yıllardır hem heyecan hem de endişe veriyor.

Zuckerberg’in açıklamasına göre YGZ’yi geliştirmek için şu an Meta’nın yapay zeka araştırma adımlarından ikisi (FAIR ve GenAI) bir araya getirilmiş durumda. Bu konuda Instagram’dan bir video yayınlayan Mark Zuckerberg, gelecek planları hakkında tam olarak şunları aktardı: “Uzun vadeli vizyonumuz, Yapay Genel Zekâ oluşturmak, altyapıyı sorumlu bir şekilde açık kaynak temelde herkese sunmak ve herkesin yararlanabilmesi için yaygın olarak kullanılabilir hale getirmek. Bunu desteklemek için iki büyük YZ araştırma çabamızı (FAIR ve GenAI) bir araya getiriyor.

Şu anda yeni nesil büyük dil modelimiz Llama 3’ü eğitiyoruz ve gelecek planlarımızı desteklemek için bu yılın sonuna kadar 350 bin H100s ve diğer GPU’ları da dahil ederseniz toplamda yaklaşık 600 bin H100s eşdeğeri bir sunucu altyapısı oluşturuyoruz. Yakında çok daha fazlası da gelecek.” Meta’nın baş bilim insanı Yann LeCun, aralık ayında yaptığı bir açıklamada Yapay Genel Zekâ altyapısının yakında olduğuna inanmadığını belirtmişti. Önemli isim açıklamasında mevcut yapay zeka sistemlerinin bir tür “duyarlılığa” ulaşmaktan hala onlarca yıl uzak olduğuna inandığını söylemişti.

Meta ve Yapay Genel Zekâ çalışmaları yanında bu da ilginizi çekebilir: Xiaomi imzalı robot köpek CyberDog ile tanışın

Paylaş