Microsoft “Copilot” OneNote içerisine de entegre ediliyor

06 Nisan 2023 15:27

Yazılım devi Microsoft, yapay zekâ temelli “Copilot” altyapısını not odaklı OneNote içerisine de entegre ediyor.

Microsoft OneNote, not alma konusunda milyonlarca kullanıcıya sahip ve yakında Copilot üzerinden daha yetenekli hale gelecek. Microsoft’un OpenAI yatırımı üzerinden doğan Copilot, servis içerisinde size yardımcı bir asistan olarak görev yapacak ve verdiğiniz veriler / komutlar üzerinden otomatik olarak plan taslakları hazırlayabilecek, fikirler üretebilecek, listeler oluşturabilecek ya da farklı bilgileri saniyeler içerisinde düzenleyebilecek. OneNote üzerindeki Copilot deneyimi Microsoft’un açıklamasına göre çok aşamalı olarak çalışacak. Yani sistem yaptırdığınız bir plan üzerinden isterseniz yapılacak listesi oluşturabilecek, bu sayede aşama aşama devam ettirilebilir iletişim kurulabilecek. Copilot’u servise tam olarak ne zaman getireceklerini henüz açıklamayan Microsoft, yapay zekâ ile kullanıcıların hayatını kolaylaştırmak adına büyük adımlar atıyor, Windows 12’yi direkt olarak gelişmiş ya da başka bir deyişle üretken yapay zekâ üzerine kurmak istiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İlk olarak geçtiğimiz hafta Microsoft 365 uygulamaları için duyurulan Copilot, gerçekten oldukça kullanışlı imkanların kapısını aralıyor. Altında ChatGPT’nin de temelinde yer alan, detaylarına direkt olarak burada yer verdiğimiz dil modeli GPT-4 yer alan Copilot, eski çalışmalarınızı analiz ederek bir özet sunabiliyor ve böylece toplantıya kısa sürede hazırlanmanızı sağlıyor. Kişilere verilen bir Word dosyası üzerinden otomatik olarak “ürün tanıtım / lansman metinleri” hazırlayabilen sistem, devasa Excel tablolarındaki verileri inceleyerek, “Tabloya göre bu çeyrekteki en kârlı ürün hangisi?” gibi bir soruya saniyeler içerisinde cevap verebiliyor.

Outlook içerisinde otomatik olarak e-posta oluşturabilen sistem, Meet merkezli toplantıların özetini (Kaçırdığınız yerler dahi) çıkarabiliyor. PowerPoint içerisinde Copilot, verilen bir Word dosyasını analiz ederek içerideki metinlerden düzenlenebilir şekilde PowerPoint sunumları oluşturabiliyor. Bu altyapıda bazı özelleştirme seçenekleri sunan Microsoft, kişilere otomatik olarak hazırlanan sunumun genel tasarım dilini saniyeler içerisinde değiştirme olanağı da sağlıyor.

En son ise Microsoft Security Copilot ses getirmişti. Bu sistem de ChatGPT ve Bing AI gibi direkt olarak çok gelişmiş dil modeli GPT-4 üzerine kuruluyordu. Hazırlanan sistem siber güvenlik uzmanlarına bir dijital asistan olarak yardımcı oluyor, sistem yöneticilerinin ağ bazlı ihlalleri tespit etmelerine ve her gün kendilerine ulaşan büyük miktardaki veriyi daha iyi anlamalarına yardımcı olabiliyor. Microsoft’un GPT-4’ten farklı olarak geliştirilen ayrı bir güvenlik modelinden de güç alan sistem, güvenlik uzmanlarının tehditleri algılaması ve çözmesi için Microsoft’un günlük olarak topladığı 65 trilyondan fazla veriden yararlanıyor, Security Copilot’a “İşletmedeki güvenlik olayları nelerdir?” gibi bir soru sorulabiliyor ve bu konuda hızlı cevaplar alınabiliyor. Yeni yazılımın güvenlik araştırmacılarının daha önce günler süren işlerini dakikalar içerisinde tamamlamasına yardımcı olacağını söyleyen Microsoft, bu sistemin güvenlik araştırmacılarının yerini alması için tasarlanmadığını özellikle belirtiyor.

OneNote yanında bu da ilginizi çekebilir: Renault tarafından hazırlanan uçan araç çalışması

Paylaş