Microsoft Edge için bir RAM limitleme özelliği de geliyor

04 Nisan 2024 15:38

Chrome ile aynı temel üzerine kurulan ve popülerliğini sürekli olarak artıran Microsoft Edge tarayıcı için RAM limitleme özelliği geliyor.

Microsoft Edge için sunulacak bu özellik, özellikle düşük RAM’e sahip PC’lere odaklanıyor, kişilerin Edge’nin kullanabileceği ya da başka bir deyişle erişebileceği RAM miktarını belirlemesine imkan tanıyor. Şimdilik herkese açılmadan test edilen imkan, devreye alındığı zaman halen 8 GB RAM’de kalan birçok kişinin oldukça hoşuna gidebilir. Bu özellik kapsamında en düşük 1 GB RAM’in ayrılabildiği aktarılıyor, üst limit ise 16 GB olarak görünüyor. Bu özellik eğer bilmiyorsanız Opera’nın oyunculara yönelik “GX” tarayıcısında da yer alıyor. Microsoft Edge için yakında ilk defa Samsung Galaxy S24 ailesinde gösterilen bir “Google Circle to Search” benzeri gelecek gibi görünüyor. Galaxy S24 ailesi gelişmiş bir “Galaxy AI” adı verilen yapay zekâ ya da üretken yapay zekâ altyapısı ile geliyor ve bu altyapının bir parçası olarak Google tarafından geliştirilen “Circle to Search” sistemi de devreye alınıyor. Bu altyapı eğer daha önce görmediyseniz görsel arama tarafına odaklanıyor, kişilerin görseller üzerinde çember ya da rastgele bir çizim yaparak arama yapmasına imkan tanıyor. Bu sayede açılan bir fotoğrafın istenilen bölümünde hızlıca arama yapılabiliyor, örneğin fotoğraftaki bir çanta ya da kıyafet kolaylıkla bulunabiliyor ya da bir aracın veya tarihi yapının detayları öğrenilebiliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Spesifik olarak mobile odaklanan bu altyapı, yazıları da algılayabiliyor ve seçilen obje üstünden sorulan ekstra sorulara da üretken yapay zeka ile cevap verebiliyor. “Circle to Search” için bazı örnekleri hemen aşağıdaki videoda gösteren Google, özelliği Galaxy S24 serisi yanında kendi geliştirdiği Pixel 8 ve Pixel 8 Pro’da da sunuyor.

Bu özelliği en son gündeme getiren ise Microsoft Edge tarayıcının en son “Canary” sürümüne eklenen “Circle to Copilot” seçeneği oldu. Tahminlere göre henüz tam olarak kullanılamayan bu özellik çıktığı zaman Google’ın “Circle to Search” altyapısı ile benzer şekilde çalışacak, fare ile çizilen / yuvarlak içine alınan kısımda yapay zeka ile arama yapılmasına imkan tanıyacak. Bu özelliğin yakında biraz daha detaylanması ve testler üzerinden tüm özelliklerin belli olması bekleniyor.

Microsoft Edge yanında bu da ilginizi çekebilir: Samsung imzalı ilginç projektör Freestyle

Paylaş