Microsoft’ta da yapay zeka tarafından üretilen kodların oranı artıyor

30 Nisan 2025 09:08

Microsoft, üretken yapay zeka alanına, ChatGPT’yi geliştiren OpenAI’a yaptığı yatırımlar sayesinde çok hızlı bir giriş yaptı.

Bunun etkisiyle şu anda çok gelişmiş yapay zeka sistemlerine sahip olan yazılım devi Microsoft, bugün bir açıklama ile gündeme geldi. Meta’nın LlamaCon konferansında, Meta CEO’su Mark Zuckerberg ile bir söyleşi gerçekleştiren Microsoft CEO’su Satya Nadella, şu anda şirket bünyesinde çalışan yazılım geliştiricilerin kodlarını depoladığı kod havuzlarındaki kodların yüzde 20 ila yüzde 30’unun yapay zeka tarafından yazıldığını söyledi. Nadella bu cevabı Zuckerberg’in yönelttiği, “Bugün Microsoft’un kullandığı kodların ne kadarı yapay zeka tarafından üretildi?” sorusuna verdi. Microsoft CTO’su Kevin Scott nisan ayında yaptığı açıklamada, 2030 yılına kadar tüm kodların yaklaşık yüzde 95’inin yapay zeka tarafından oluşturulmasını beklediğini söylemişti.

Şirket bundan önce Recall ile gündeme gelmişti. Microsoft, olumsuz haberler gelince Recall özelliğinin çıkışını ertelemişti. Uzun zamandır test edilen özellik, kısa süre önce yeniden kullanıma sunuldu. Microsoft tarafından Windows 11 işletim sistemli Copilot Plus PC’ler için geliştirilen yapay zekâ özelliği Recall, normalde 2024’te kullanıma sunulacaktı. Ancak olumsuz gelişmeler ve güvenlik riskleri nedeniyle şirket, özelliğin çıkışını ertelemek zorunda kalmıştı. Recall’ı kullanıma sunmadan önce güvenliği artırmak isteyen Microsoft, bu konuda mantıklı bir tercihte bulunmuştu. Geçtiğimiz günlerde destekli Copilot+ PC’ler için kullanıma sunulmaya başlanan özelliği birçok kişi merakla bekliyordu.

“Bilgisayarınızda yaptığınız her şey için bir fotoğrafik hafıza” olarak tanımlanan Recall özelliği, kişilerin PC’lerinde gördükleri içerikler arasında arama yapmasına ve bunu haftalar öncesine götürmesine imkân tanıyor. Özetle çok gelişmiş bir geçmişe yönelik arama sistemi olan Recall, birçok kişiyi heyecanlandırmıştı. Ancak daha sonra özelliğin temel çalışma mantığı ortaya çıkınca çok sayıda eleştiri ve endişe dile getirilmeye başlandı. Recall özelliğinin temelinde, sistemin sürekli olarak ekran görüntüsü alması ve bunları kaydetmesi yer alıyor. Yani bu yeni özellik etkinleştirildiğinde, bilgisayarda yaptığınız her şeyin ekran görüntüsü alınıyor ve bunlar işlenerek arka planda saklanıyor. Bu durum, sürpriz olmayacağı üzere kullanıcıların pek hoşuna gitmedi ve gizlilik konusunda soru işaretleri doğurdu.

Recall eski hâliyle neden büyük bir risk oluşturuyordu? Microsoft, özellik hakkında yaptığı açıklama kapsamında alınan ekran görüntülerinin doğrudan bilgisayarlarda kalacağını ve yerleşik olarak bilgisayarların işlemcileriyle işleneceğini belirtti. Buna göre, alınan ekran görüntüleri bir sunucu sistemine gönderilmeyecek; süreçte Copilot+ PC’lerin taşıdığı işlemcilerdeki NPU biriminden yararlanılacak. Ancak bu yüzde 100 güvenli bir altyapı kurulduğu anlamına gelmiyordu. Örneğin, 2020 yılında kısa bir süre için Microsoft’ta çalışan güvenlik araştırmacısı Kevin Beaumont, Recall’ın ekran görüntüsü aldıktan sonra OCR teknolojisiyle analiz ettiği içerikleri ya da verileri düz bir metin içinde depoladığını keşfetti.

“Her birkaç saniyede bir ekran görüntüsü alınıyor. Bunlar, cihazınızda çalışan Azure AI tarafından otomatik olarak optik karakter algılama sisteminden geçiriliyor ve bir SQLite veri tabanına yazılıyor.” diyen Beaumont, “Bu veri tabanı dosyası, bilgisayarınızda görüntülediğiniz her şeyin düz metin olarak kaydını tutuyor.” bilgisini vermişti. Bu dosyalara kötü niyetli kişilerin ulaşabileceğini belirten ve bunu bir “güvenlik felaketi” olarak nitelendiren Beaumont, yukarıdakilere ek olarak, “Recall, hacker’ların baktığınız her şeyi saniyeler içinde otomatik olarak elde etmesini sağlayabilir.” demişti.

Microsoft gelişmeleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Hızlı yürümeniz için tasarlanan ilginç ürün: Moonwalkers

Paylaş