Nokia CEO’su, 6G ağının kullanımı için tarih açıklaması yaptı

27 Mayıs 2022 15:58

“Türkiye’de 5G ne zaman çıkacak?” sorusunun cevabı halen net olarak belli değilken, Nokia CEO’su 6G ağının kullanımı için tarih açıklaması yaptı.

İletişim altyapıları konusunda dünyanın en önemli firmalarından olan Nokia‘nın CEO’su Pekka Lundmark, bir 5G’nin yerini alacak 6G ağının 2030 itibarıyla küresel olarak kullanıma girmeye başlayacağını düşündüğünü söyledi. 5G ağı halen küresel olarak yaygınlaşmış değilken 6G hakkında konuşmak çok erken diyebilirsiniz. Bunda haklısınız ancak şu an 6G ve hatta ötesi üzerinde Huawei gibi birçok firma aktif olarak çalışmalar gerçekleştiriyor. Birçok büyük teknoloji şirketi 5G konusundaki geliştirmeleri çoktan tamamladı, ileriye bakıyor ve yeni nesil için planlamalar yapıyor. Peki Türkiye? 5G konusunda Türkiye ne durumda? Türkiye’de 5G ne zaman aktif olacak? Bu konuda maalesef net bir tarih yok.

Sadece geçtiğimiz yıl Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan bir açıklama yapmıştı. Sayan, 2022 yılında 5G frekans ihalesini tamamlamayı, 2023 yılında da ilk sinyali vatandaşların hizmetine sunmayı hedeflediklerini bildirmişti. Ömer Fatih Sayan, aynı zamanda 5G’ye yönelik çalışmalarda, şebekelerin yerlileştirilmesinin en önemli öncelikleri arasında bulunduğunu vurgulamıştı.

Eski açıklamasında 2018’de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumunun (BTK) destekleriyle OSTİM bünyesinde kurulan Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesinin (HTK) Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Projesi’nde ilk demolarının mart sonu itibarıyla tamamlandığı bilgisini veren Sayan, 5G yeni radyo, çekirdek şebeke, şebeke yönetim sistemi, radyolink gibi ürünlerin Ar-Ge süreçleri ile prototiplerinin hazırlandığını da aktarmıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’de 2023 itibarıyla 5G aktif edilebilir ancak bu hemen 4G kadar yüksek kapsama elde edileceği anlamına gelmiyor. Şu an 4G için dahi bazı bölgelerde sorunlar bulunuyor. 5G’ye adım atacak operatörlerin yurt dışında olduğu gibi Türkiye’de de çok ama çok büyük altyapı yatırımları yapması gerekecek. Türkiye’de 5G’nin en büyük donanım sağlayıcılarından birisi ise sürpriz olmayacağı üzere Huawei olacak.

Huawei’nin 6G konusunda da ciddi şekilde söz sahibi olması bekleniyor. Ancak firmaya bu konuda ABD’nin başka ülkeleri de etkileyen bir ambargo baskısı bulunuyor.

6G ağı yanında bu da ilginizi çekebilir: Asus imzalı katlanabilir ekranlı ilk dizüstü modeli ile tanışın

Paylaş