Nvidia, rakip şirketin ticari sırlarını çaldığı gerekçesiyle dava edildi

24 Kasım 2023 10:29

Ekran kartı devi Nvidia, rakip şirketin kodunu gözler önüne seren bir ekran paylaşımı hatasının ardından dava edildi.

Nvidia, sadece ekran kartı değil birçok alanda faaliyet gösteriyor. Bu alanlar arasında otomobil tarafı da yer alıyor, açılan yeni bir davanın arkasında da tam olarak otomobil departmanı bulunuyor. Bu yeni olayın arkasında Nvidia ile ortaklaşa gelişmiş park ve sürüş yardım teknolojileri geliştiren Fransa merkezli Valeo şirketi yer alıyor. Aktarıldığı kadarıyla daha önce Valeo için çalışan ve bir süre sonra Nvidia’ya geçen mühendis Mohammad Moniruzzaman, 2022 yılında iki firma arasında yapılan bir çevrimiçi toplantı sırasında ekranını paylaşmış ve burada farkında olmadan bilgisayarındaki kaynak kodlarını göstermiş. Burada görünen kodların kendilerine ait olduğunu sunuma katılan Valeo çalışanları fark etmiş ve alınan ekran görüntüleri sonrasında süreç yasa düzeye taşınmış. Tespit edildiği kadarıyla Valeo’dan çıkarken çok sayıda önemli veriyi beraberinde götüren yani çalan ve bunları Nvidia’ya taşıyan Moniruzzaman, Valeo’da üzerinde çalıştığı projeyi Nvidia’da da devam ettirmiş. Bu elbette Valeo’nun hiç hoşuna gitmiyor, şirket açtığı dava kapsamında Nvidia’nın ticari sırlarını çalarak milyonlarca dolarlık tasarruf ettiğini söylüyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bundan önce şirket ile alakalı sürpriz bir haber daha ses getirmişti. Kaçıranlar için Nvidia’nın Fransa’daki ofisleri rekabet kurumu tarafından basılmış çünkü şirketin ekran / grafik kartı pazarında rekabete aykırı uygulamalarda bulunduğu yönünde bulgular tespit edilmişti. Kaynaklara göre Fransa merkezli gerçekleştirilen bu tür baskınlar genellikle sabahın erken saatlerinde gerçekleştiriliyor, yetkililer gittikleri şirketlerin ofislerini arıyor, buldukları fiziksel ile dijital materyallere el koyuyor ve işe gelen çalışanlarla da görüşmeler gerçekleştiriyor.

Ekran kartı denildiği zaman akla gelen en önemli isim kesinlikle Nvidia ve bu yakında değişmeyecek. AMD’nin alanda bir türlü tam olarak rakip olamadığı firma, söz konusu yapay zeka olduğu zamansa sektörün açık ara en büyüğü konumunda. Günümüzde yapay zeka temelli sistemlerin hemen hepsi, Nvidia’nın hazırladığı donanımlar üzerine kuruluyor.

Yapay zeka için özel sunucu sistemleri bulunan ve sürücüsü otomobil sistemleri yanında profesyonel ekran kartı pazarını da domine eden firma, tüm bunların bir araya gelmesiyle ve özellikle ChatGPT gibi üretken yapay zeka sistemlerinin patlama yapmasıyla beraber geçtiğimiz aylarda tam 1 trilyon dolar piyasa değerini geride bırakmıştı.

Nvidia gelişmesi yanında bu da ilginizi çekebilir: Samsung imzalı ilginç projektör Freestyle

Paylaş