Nvidia ve AMD, “ARM” temelli PC işlemcileri geliştiriyor

24 Ekim 2023 09:19

Nvidia ve AMD, “ARM” temelli PC işlemcileri geliştiriyor gibi görünüyor. Bu işlemcilerin çıkışı içinse 2025’in adı geçiyor.

Reuters tarafından ortaya atılan bu haber oldukça dikkat çekmiş ve merak uyandırmış durumda. Windows PC’ler için geliştirildiği aktarılan bu ARM mimarili / temelli Nvidia ve AMD işlemcilerin, Apple’ın M1 ve M2 serisi işlemcileri gibi yüksek performansı düşük enerji sarfiyatı ile harmanlaması bekleniyor. Burada özellikle dikkat çeken isim Nvidia oluyor, ekran kartı ve yapay zeka pazarını büyük oranda domine eden firmanın, son kullanıcıya yönelik olarak ilk defa gireceği işlemci pazarında da çok ama çok iddialı olması bekleniyor. Bu arada ARM temelli PC işlemcileri üzerinde Qualcomm da çalışıyor, bu konuda Intel de çalışmalar gerçekleştiriyor. ARM temelli işlemciler şimdilik Windows tarafında daha çok dizüstü bilgisayar tarafına odaklanıyor, ancak ileride masaüstü işlemcilerinin de gelmesi bekleniyor. Bu konuda da bir dominasyon yaratma potansiyeli bulunan Nvidia elbette başka çalışmalar da yapıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sağlam bir kaynak tarafından geçtiğimiz hafta ortaya atılan iddiaya göre ekran kartı devi 2024’te yeni “SUPER” ekran kartları tanıtabilir. Daha önce verdiği bilgiler doğru çıkan bir kaynağın elde ettiği bilgiye göre Nvidia’dan yeni yılda spesifik olarak RTX 4080 SUPER, RTX 4070 Ti SUPER ve RTX 4070 SUPER ekran kartı modelleri gelebilir. Henüz spesifik olarak ne zaman tanıtılacakları bilinmeyen kartlar, RTX 4080, RTX 4070 Ti ve RTX 4070’e oranla daha yüksek performans sunacak. Henüz teknik detaylar bilinmediği için performans farkı özelinde bir fikir yürütülemiyor, kartların 12 GB, 16 GB ve 20 GB VRAM’ler taşıyacağı tahmin ediliyor.

Nvidia ve AMD haberleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Sony’den yeni PS5 oyun kumandası

Paylaş