ChatGPT’yi geliştiren yapay zekâ şirketi OpenAI, sürpriz bir adımla kâr amacı güden bir şirket olma planından vazgeçti.
OpenAI, uzun süredir büyük oranda kâr amacı güden bir şirket olma odağıyla kurumsal yapısını değiştirmek adına çalışmalar yürütüyordu. Kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak kurulan ve bu sayede aralarında Elon Musk’ın da bulunduğu birçok isimden ciddi yatırımlar alan OpenAI, bugün bu konuda sürpriz bir adım attı. Şirket, kâr amacı güden bir şirket olma planından temelde vazgeçti. OpenAI, kâr amacı gütmeyen bölümünün, kâr amacı güden kuruluş üzerindeki kontrolü elinde tutmasına karar verdi. OpenAI’ın 2019’dan beri kâr amacı gütmeyen kuruluş bünyesinde faaliyet gösteren ticari kolu, yeni dönemde kamu yararına çalışan bir şirkete (Public Benefit Corporation – PBC) dönüşecek. Kâr amacı gütmeyen kuruluş, hem bu yeni şirketi kontrol edecek hem de şirketin büyük hissedarlarından biri olacak. Konu hakkında bir açıklama yapan OpenAI Yönetim Kurulu Başkanı Bret Taylor, “Şirket, kâr amacı gütmeyen kuruluş tarafından denetlenmeye ve kontrol edilmeye devam edecek.” dedi.
OpenAI, bu konuda geçtiğimiz aylarda birçok paylaşımda bulundu. Örneğin burada yer alan resmi paylaşımda, “Bugün kâr amacı gütmeyen ve kâr amacı güden iki ayrı bölümümüz var ve bu yapı korunacak. Kâr amacı güden bölümün başarısı, kâr amacı gütmeyen bölümün iyi şekilde finanse edilmesini, daha sürdürülebilir hale getirilmesini ve genel olarak daha güçlü bir konumda olmasını sağlayacak” denilmişti. Yapay genel zekanın (AGI) tüm insanlığa fayda sağlar hale getirilmesi misyonunun sadece bu şekilde mümkün olabileceğini düşünen şirket, üsttekilere ek olarak, “2025’e girerken bir laboratuvardan veya bir startup’tan daha fazlası olmak zorundayız. Biz artık kalıcı bir şirket olmak zorundayız” dedi.
OpenAI’ın bu adımları özellikle Elon Musk’ın hiç hoşuna gitmiyordu. Musk, ilk aşamada kâr amacı gütmeme amacıyla kurulan OpenAI’ın daha sonra odak değiştirerek insanlığa fayda sağlayan yapay zeka geliştirme misyonu yerine kâr peşinde koşar hale gelmesinin, “orijinal sözleşme kurallarını ihlal ettiğini” düşünüyor. Bunu sık sık dile getiren ve ticari dönüşümü esas amaca ‘ihanet’ olarak gören Musk, şirkete bu konuda iki farklı dava açmıştı. Bu yasal adımlar arasına yakın zaman önce bir yenisi daha eklenmişti. Elon Musk’ın avukatları, OpenAI’ın kâr amacı güden bir kuruluşa dönüşmesini engellemek için ihtiyati tedbir kararı alınmasını talep etti.