Otomobil almayı düşünenlere kötü haber; ÖTV zammı kapıda!

19 Ekim 2018 20:00

Yeni sistemin ilk tasarılarından birisi olarak kayıtlara geçecek maddeler, otomobil fiyatlarındaki ÖTV oranında üzücü bir artışı beraberinde getiriyor.

Kısa süre önce yapılan seçimlerin arından yönetim değişikliğine giden Türkiye, yeni sistemin ilk bütçe tasarısıyla üzülecek gibi görünüyor. Geride bıraktığımız gün Türkiye Büyük Millet Meclisi‘de gerçekleştirilen toplantı kapsamında sunulan tasarının satır başında ÖTV zamları vardı. “Kısa vadede fiyat istikrarını ve finansal istikrarı yeniden tesis etmek, ekonomide dengelenmeyi ve bütçe disiplinini sağlamak, sıkı para ve maliye politikalarını eş güdüm içersinde yürütmek.” ifadeleri üzerinden gündeme getirilen zam paketiyle birlikte otomobilleri çok ciddi bir dönemeç bekliyor. Halihazırda var olan kur dalgalanmaları yüzünden hevesi kursaklarında kalan kullanıcıların bu durumu daha da kötüye gidebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yüzde 15,4 zam oranı

Son dönemlerin önemli gündem maddelerinden birisi olan enflasyonun etkisinin de yansıdığı zam kapsamında sadece otomobil fiyatları değil akaryakıtta da artışın bizleri beklediğini söyleyebiliriz. Nitekim detaylara baktığımızda 2019 yılı içerisindeki akaryakıt fiyatlarında yüzde 20,2’lik artışın gözlemleneceğini söyleyebiliriz. Yeni artışlarla birlikte akaryakıt ürünleri üzerinden 68,7 milyar liralık rakamın devletin kasasına gireceği ön görülüyor.

Bütçe tasarısının bir diğer önemli maddesi de motorlu taşıtlar üzerinden alınan ÖTV. Bu bölümdeki detaylara baktığımızda vergi oranlarında yüzde 15,4 gibi çok ciddi bir artışın gündemde olduğunu görebiliyoruz. Bu da, 2018 yılında 20.5 milyar lira olarak tahmin edilen gelir düzeyinin 2019 yılında 24 milyar lira seviyelerine çıkacağı anlamına geliyor. Buzdolabı ve çamaşır makinesi gibi beyaz eşyalarda da ÖTV oranında 47,6 oranında artış bekleniyor.

Paylaş