Panasonic’in Micro Four Thirds standardında geliştirdiği en yeni değiştirilebilir lensli aynasız fotoğraf makinesi Lumix GF2’yi bu ay test merkezimizde incelemeye aldık. 14 mm’lik pancake lensi üzerindeyken Sony’nin en küçük değiştirilebilir lensli aynasız fotoğraf makinesi NEX-5’ten birkaç milimetre daha küçük. Kompakt yapısı kolay kullanımı destekliyor. 14 mm’lik pancake lensi ile birlikte 365 gram ağırlığında. Alanında aynı zamanda dünyanın en hafifi olan, pancake lens üzerinde takılıyken rakiplerinin lenssiz ağırlığıyla yarışan GF2’yi seyahatlerinizde rahatlıkla tüm gün boyunca boynunuzda taşıyabilirsiniz.
KOMPAKT KULLANIM
Panasonic Lumic GF2’nin kullanımı aynı bir kompakt fotoğraf makinesini andırıyor. Dört yön tuşu ile kolayca yönetilen kısayollar giriş seviyesi kullanıcılara hitap ederken, dokunmatik ekran üzerinden yönetilen detaylı menüler ileri seviye kullanıcıları tatmin edecek kadar detaylı. Dahili flaşı ile rakipleriyle arasında büyük bir fark yaratmayı başaran GF2’nin flaşını kullanmak için arkasındaki fiziksel tuş ile yuvasından çıkarmanız gerekiyor. Menteşeli bir sistemle yuvasından ileri doğru atılan flaşın açısını oynak yapısı sayesinde elinizle destek vererek değiştirebilmeniz mümkün. Bu sayede flaşı modelinizin yüzüne patlatmak zorunda kalmıyorsunuz. Flaş ışığını tavandan yansıtmanız, ışığın konuya daha yumuşak yaklaşmasını sağlıyor. Bu sayede gölgeler yumuşuyor ve ışık patlamaları azalıyor. Flaşın yön değiştirmeye izin veren oynak menteşeli yapısı GF2’nin en sevdiğimiz özelliklerinden biri oldu. Pop-up menteşeli flaşın yüksekte konumlandırılması sebebiyle 14-422 mm zoom objektifle bile kullandığımızda lens gölgesinin oluşmadığını gördük. Fakat flaşın gücü biraz zayıf. GF2’nin bir diğer sevdiğimiz özelliği ise aynı zamanda bir tuş olan ayar tekeri. Üzerinde az sayıda tuş bulunmasına ve kompakt fotoğraf makinelerine benzer bir kullanım sunmasına rağmen enstantane ve diyafram değerlerini ayarlamaya yarayan bu tekerden vazgeçilmemiş olması hayli sevindirici.
PARMAKLARINIZIN UCUNDA
Panasonic Lumix GF2’nin en önemli özelliklerinden bir diğeri ise dokunmatik ekranı. Ressistive dokunmatik özelliğine sahip olmasına rağmen bir hayli hassas olan ekran, kullanımı oldukça pratik hale getiriyor. Otomatik odaklama fonksiyonu ekrana yapılan tek bir dokunuşla harekete geçiyor. Dilerseniz kapatabildiğiniz bu özelliği kullanarak ekranın dokunduğunuz noktasındaki objeye anında otomatik odaklama yapabiliyorsunuz. Gövdeye sabit halde bulunan ekranın hareketli olmasını beklerdik. Hareketli ekran kullanmaya alışmış kullanıcılar için gövde üzerinde sabit olarak bulunan ekranı kullanmak sıkıntı verici olabiliyor.
SANKİ KOMPAKT
Panasonic GF2’yi 14 mm f2.5 diyafram açıklığına sahip olan pancake lensi ve bir de akıllı otomatik modu olan iA modunda kullandığınız zaman ağırlık, büyüklük ve kullanım açısından bir kompakt fotoğraf makinesi kullanıyormuş gibi hissedeceksiniz. iA modu sizin için tüm ayarları yapıyor ve size sadece deklanşöre basmak kalıyor. Aslında deklanşöre de basmanıza gerek yok. Çünkü dokunmatik ekranın üzerinde odaklamak istediğiniz noktaya parmağınızla dokunduğunuzda oldukça hızlı bir şekilde odaklayıp fotoğrafınızı çekebiliyorsunuz. Tabii ki sadece pancake lensle kendinizi sınırlandırmamanızı öneriyoruz. Testimiz süresince kullandığımız 14-42 mm’lik zoom lensi de oldukça başarılı bulduk.
GELİŞMİŞ VİDEO ÖZELLİKLERİ
Panasonic GF2 son derece gelişmiş video çekim özelliklerine sahip. AVCHD formatında 1920×1080 çözünürlüklü Full HD video (60i/50i’de) çekebilen Lumix GF2, gövdesinin üst kısmında deklanşörün hemen yanında yer alan, rüzgar kesme fonksiyonuna sahip bir stereo mikrofon yardımıyla sesleri de oldukça yüksek kalitede kaydedebiliyor. Cihazda video moduna geçmek oldukça kolay. Yalnızca üst bölümda deklanşörün yanında bulunan video kayıt düğmesine basmanız yeterli. Manuel odaklamaya ve +/- 3EF ışık ayarına izin vermesi pek çok kullanıcıyı mutlu edecektir.
3D’NİN GÜCÜ
Bugünlerde pek çoğumuzun dilinden düşmeyen teknoloji, büyük firmaların da bu konuya ağırlıkla eğilmesi sebebiyle, üç boyutlu görüntüler. Sinema salonunda izlediğimiz filmler haricinde henüz geniş bir 3D görüntü arşivine sahip değiliz. Bu yüzden eğer 3D’ye biraz ilginiz varsa 3D içerik üretmek bu alanda yapılacak en keyifli iş. Panasonic’in GH2 modeli ile tanıdığımız 3D lensi H-FT012 ile uyumlu olan GF2, 3D sever kullanıcılar için tercih sebebi olacak. Panasonic GF2 hakkındaki görüşlerimizi özetlemek gerekirse kompakt yapısı, kolay kullanımı, dahili pop-up menteşeli flaşı ve pek çok özelliğe kolayca erişmenizi sağlayan dokunmatik ekranı ile oldukça beğenimizi kazandığını söyleyebiliriz. Keşke ekranı gövdeye sabit değil de hareketli bir yapıya sahip olsaymış.
► Detaylar sayfa 2‘de