Paris, büyük araçlardan daha fazla park ücreti alacak

05 Şubat 2024 15:39

Fransa’nın başkenti Paris, halk oylaması ile alınan bir karar kapsamında büyük araçlardan daha fazla park ücreti alacak.

Paris halkı kentin yol güvenliğini artırmak, hava kirliliğini azaltmak ve iklim değişikliğiyle biraz daha iyi şekilde mücadele etmek adına, şehir dışından gelen büyük araçlara (SUV gibi) sahip sürücülere uygulanacak park ücretlerinin üç katına çıkarılmasını kararlaştırdı. Elektrikli modelleri de kapsayan yeni yönetmelik kapsamında düzenlenen yerel oylamada, Parislilerin %56,6’sı park ücretlerinin artırılması yönünde oy kullandı. Yani ufak bir farkla alınan karar, aktarıldığı kadarıyla sadece Paris’te yaşamayanları kapsıyor, yetkililer şehirdeki SUV sayısının son dört yılda tam yüzde 60 oranında arttığını söylüyor. Yeni dönemde 1 Eylül’den itibaren benzinli veya hibrid SUV’lar ve 1,6 tonun üzerindeki diğer büyük araçlardan Paris’in merkezine park ederlerse saat başına 18 euro, şehrin geri kalanındaki parklarda ise saat başına 12 euro ücret alınacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Fransa, bundan önce elektrikli araç kiralama programı ile dikkat çekmişti. Kaçıranlar için üle düşük gelirli ailelerin elektrikli otomobil erişimine rahat şekilde ulaşması için uzun süredir bir “sosyal kiralama girişimi” üzerinde çalışıyordu. Yapılan açıklama göre sosyal kiralama programı ilk olarak Ekim 2022’de duyuruldu ve ocak ayındaki çıkış öncesinde artık son aşamaya gelindi. Bu kapsamda peşinatsız bir üç yıllık kira sözleşmesi kapsamında Fransa’da ikamet eden ve gerekli uygunluk koşullarını karşılayanlar, çok düşük ödemeler ile elektrikli otomobil erişimine sahip olabilecek. Peki burada ne kadarlık bir ödemeden bahsediyoruz?

Açıklanan listeye göre Citroën ë-C3 kiralamak için aylık sadece €54 verilmesi yeterli olacak. Bu şu aşamada karşımıza çıkan en düşük fiyat oluyor, Fiat 500 için €89, Opel Corsa EV için €94, Peugeot e-208 için €99, Opel Moka EV için €119, Citroën e-C4 için €129, Jeep Avenger için €149 ve Peugeot e-2008 içinse €149 fiyat açıklanıyor.

Stellantis marka araçların hakim olduğu listeye daha sonra Renault Twingo E-Tech, Renault 5 E-Tech ve Volkswagen ID.2 modellerinin ekleneceği de aktarılıyor. Listeye herhangi bir Çinli aracı almayan ve ileride de almayacağı açıklanan Fransa hükümeti, “sosyal kiralamaya” hak kazanmak için Fransa’da ikamet ediyor olunmasını, yıllık gelirin 15.400 €’ya kadar olmasını, yılda 8.000 km’den fazla seyahat edilmesini ve iş yerlerinden en az 15 km uzakta yaşanıyor olmasını zorunlu kılıyor.

Paris adımı yanında bu da ilginizi çekebilir: Franky Zapata’dan yeni hava aracı

Paylaş