Putin Rusya’sı usulüyle Chernobyl dizisi yeniden çekilebilir mi?

10 Haziran 2019 21:30

HBO’da yayınlanan Chernobyl dizisi oldukça sükse yarattı. Sovyetler Birliği’nin birçok yönden verdiği kararlar ile nükleer felaketin yayılmasını önleyemediğini aktaran mini diziye şimdiki Rusya Federasyonu cephesinden karşı atak geliyor.

Rusya, Chernobyl dizisinin gerçekleri doğru vermediğini iddia ederek yeniden çekileceğini duyurdu. Kremlin cephesine yakın bir gazete olan Komsomolskaya Pravda, HBO’da yayınlanan dizinin ülkenin nükleer güç imajını zedelemek için oluşturulduğunu iddia ediyor. Bunun yanında dizinin aslında gerçekleri pek iyi yansıtmadığı iddialar arasında yer alıyor. Gerçeklere oldukça bağlı kalan ve belgeler üzerinden ilerleyen dizi Rusya cephesinde çok farklı yorumlanıyor. Rusya’daki yorumcular Çernobil patlamasını Amerika’nın CIA ajanlarına kadar dayandırıyor. Hal böyle olunca kendi dizilerini çektiklerini duyuran Rusya, bu dizide olayları kendi dayandırdıkları gerçekliklere göre vereceklerini söylüyor.

Rusya’da Rossia 24 haber kanalında dizinin bazı eksikleri olduğu söylenerek, bu eksiklikler açıklandı. Öncelikle Chernobyl dizisinde bir sahnede pencerelerin o dönem ki pencereler olmadığı söylendi. Bunun yanında HBO’nun dizisinde felaketin gidişatını tersine çeviren 3 önemli isimden birisi olan fizikçi Valery Legasov hakkında da bazı gerçeklerin doğru anlatılmadığı söyleniyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Rusya yeni Chernobyl dizisini “ajanlara”dayandıracak

Rusya’da bir köşe yazarı olan Anatoly Vasserman ise dizinin, “Anglo-Saksonlar Ruslar hakkında bir şeyler filme alırsa” şeklinde bir yorum yaparak yapımın Amerikan yapımı olmasını eleştiriyor. Ruslar kendi bölgelerinde yaşanan böylesine derin bir olayı “düşman” olarak nitelendirdikleri bir ülkenin diziye dönüştürmesini oldukça rahatsız edici buluyor. Bunun yanında Rusya’nın NTV kanalı, CIA’in bir sabotaj eylemi yürüttüğünü söylüyor. Televizyon kanalı, Çernobil bölgesine bir ajan gönderdiği fikrine odaklanan Rus yapımı bir “Chernobyl” dizisi çektiklerini resmi olarak duyurdu.

Yeni çekilen dizinin yönetmeni Alexei Muradov:” Birçok tarihçi, Amerikalıların Çernobil nükleer santraline sızdığını ve patlama gününde santralde bir ajan olduğunu inkar etmiyor. İstasyonda düşmanın istihbarat servisleri vardı.” diyor. Dizinin ayrıntılarını yakın zamanda görmeyi umuyoruz.

İlginizi çekebilir

Chernobyl fragmanı

Paylaş