Rusya, devlet çalışanlarına iPhone yasağı getirdi

17 Temmuz 2023 10:58

Rusya, geçtiğimiz aylarda yetkililere iPhone kullanmayı bırakmalarını söylemişti. Bugün öğrendiğimiz kadarıyla süreçte net yasak kararı alındı.

Rusya, 3-4 ay önce devlet yetkililerine iPhone kullanmayı bırakmalarını, yaklaşan başkanlık seçimleri ışığında “iPhone’ların batılı istihbarat örgütlerine karşı savunmasız olduğu yönündeki endişeler” nedeniyle söylemişti. Aktarıldığı kadarıyla Rusya Devlet Başkanlığı İdaresi Başkanı Sergei Kiriyenko, spesifik olarak “iç siyasetle ilgilenen yetkililere” yönelik olarak düzenlenen bir toplantıda, üst düzey isimlerin iPhone’larını kullanmayı bırakmaları için 1 Nisan’a kadar süre vermişti. Hatta bu toplantıda ilginç bir söylem de dile getirilmişti. Toplantı sırasında yetkililerden birisi “iPhone için her şey bitti: Ya çöpe atın ya da çocuklara verin” demişti. “Akıllı telefonlar resmi işler için kullanılmamalıdır. Bu cihazlar hangi işletim sistemine sahip olursa olsun (Android veya iOS) oldukça şeffaf / açık bir altyapıya sahip. Doğal olarak da resmi amaçlar için kullanılmazlar.” düşüncesine sahip olan Kremlin yönetimi, artık süreci geniş çaplı olarak kesinleştirdi. Artık Rusya’da hiçbir devlet görevlisi, işiyle alakalı ihtiyaçlar özelinde iPhone kullanamıyor. Rusya Federal Güvenlik Servisi ya da kısa adıyla FSB, iPhone’ları kapsayan ve geniş çaplı olarak ABD istihbarat kurumları tarafından yürütülen bir casusluk operasyonu keşfettiğini iddia ediyor. FSB, NATO ülkelerindeki Rus diplomatik misyonları tarafından kullanılanlar da dahil olmak üzere çok sayıda iPhone’a izleme yazılımı yüklendiğini iddia ediyor. FSB ayrıca Apple’ı, ajanlara geniş kontrol araçları sağlamak üzere ABD istihbaratıyla yakın iş birliği yapmakla da suçluyor. Apple ise kullanıcı gizliliğine olan bağlılığını vurgulayarak, ürünlerinde arka kapı oluşturmak için hiçbir hükümetle iş birliği yapmadığını belirtiyor ve tüm iddiaları reddediyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Apple, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra önemli adımlar atmıştı. Hatırlarsınız yaşanan durumlar nedeniyle birçok ülke Rusya’ya ciddi yaptırımlar açıkladı. Bunlar arasına Apple için gelen bir istek de eklenmiş, Ukrayna Başbakan Yardımcısı Mykhailo Fedorov, Apple’ın aktif CEO’su Tim Cook’a resmi bir yazı göndermiş ve Apple’ın Rusya merkezli ürün satışlarını bitirmesini istemişti. Fedorov aynı zamanda uygulama marketi App Store’a erişimin kapatılmasını da istemişti. Apple bu istek sonrasında beklenen adımı atmış ve Rusya merkezli ürün satışları durdurmuştu. Apple, o zaman ürün satışına ek olarak bir yasaklama daha yapmıştı.

Rusya ve iPhone hamlesi yanında bu da ilginizi çekebilir: Motorola’nın uzaktan kablosuz şarj teknolojisi

Paylaş