Samsung, 2024 yılında telefon kameralarında yeni bir seviyeye geçecek

29 Aralık 2022 17:41

Güney Kore merkezli teknoloji devi Samsung, yapılan duyuruya göre 2024 yılında telefon kameralarında yeni bir seviyeye geçecek.

Samsung, CES 2023 öncesinde burada ulaşabileceğiniz bir blog yazısı paylaştı. Bu 2024 sonrası akıllı telefon kameralarına odaklanan yazıda gelecek için önemli açıklamalar yapıldı. Paylaştığı yazıya “akıllı telefon kameralarını kullanma şeklimiz çok değişti” diyerek başlayan şirket, eskiden fotoğrafın öne çıktığını şimdi ise önceliğin video haline geldiğini aktardı. “Video artık çok daha ilgi çekici görülüyor ve popüler sosyal medya uygulamaları sayesinde tüketicilerin videoya olan talebi artıyor” diyen Samsung, akıllı telefon kameralarının fotoğraf ve video kaliteleri arasında hala bir fark olduğunu belirtiyor ve bu farkı kapatmanın zor olduğu söylüyor. Ancak firma bunu kesinlikle imkânsız olarak görmüyor.

Peki bu nasıl olacak? Akıllı telefonların fotoğraf ve video kaliteleri nasıl eşitlenecek? Üst düzey Samsung yetkililerinden Joonseok Kim, bu konudaki şirket planlarını şöyle özetledi: “Alandaki sorunları yazılım yerine sensörlerle çözmemiz gerektiğine karar verdik ve bu bağlamda üç parçalı bir yaklaşım planladık. Özellikle ince yapılı akıllı telefon kameraları için büyük bir zorluk olan ışık ve pozlama hassasiyetinde iyileştirmeler yapacağız.

İkinci olarak, ışık seviye aralığını arttırmak için 12-bit ve 14-bit sensörler üzerinde çalışıyoruz ve gelişmiş HDR altyapıları için daha da yüksek dinamik aralığa sahip sensörlere odaklanıyoruz. Üçüncü olarak da görüntü derinliğini gerçek olarak tespit eden ToF (Time-of-Flight) sensörleri geliştiriyoruz. Buradaki amacımız akıllı telefonlar ile çekilen videolar ve diğer 3D uygulamalar için hassas bir bokeh (Alan derinliği) sağlamak olacak.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Samsung, bu açıklamaları sadece teorik olarak paylaşmıyor. Firma önemli donanımlar geliştiriyor ve örneğin 2024 yılı için “Nano-Photonics Color Routing” adını verdiği bir sensör teknolojisi tanıtıyor. Bu teknoloji sensörlerdeki pikseller arasına yüksek yansıtma özelliğine sahip optik bir tabaka ekliyor ve bu aktarıldığı kadarıyla sensörün ışık hassasiyetini oldukça artırıyor. Bu temelde kurulan sensörler birim alanda daha fazla ışık yakalamasına imkân tanıyor.

Bu teknolojiyi özellikle akıllı telefonlar ile video çekim sürecine yönelik olarak geliştiren şirket, gelecekte 14-bit ve hatta 16-bit renk derinliğine sahip sensörler pazar sunmak adına ARGE gerçekleştiriyor. Daha yüksek derinlik doğru orantılı olarak daha yüksek dinamik aralık veriyor, bu sayede HDR videolar daha dengeli ve detaylı hale geliyor.

Samsung aynı zamanda TOF tarafında da iddialı durumda. TOF sensörü sayesinde obje ile arka plan ayırma sağlanıyor, temel olarak yapay bir bulanıklık yani bokeh oluşturuluyor. Samsung bunu ileride daha da iyi hale getirmek için direkt olarak bünyesine ISP entegre iToF çözümleri pazara sunmak istiyor. Bu sayede hem derinlik hesaplama konusunda işlemciye olan yük azalacak hem de daha gerçekçi bir sanal bulanıklık elde edilebilecek.

Joonseok Kim, yeni teknolojileri ve gelecek hedeflerini şu cümleler ile kapatıyor: “Gelecekte kullanacağımız bu teknolojilerimizle kullanıcılarımızın fotoğraf ve video çekme yöntemlerini geliştirmeye devam etmeyi ve iki format arasındaki kalite farkını kapatmayı hedefliyoruz. Amacımız insan hayatını iyileştiren, daha iyi, daha güvenli ve daha sağlıklı hale getiren sensörler aracılığıyla geleceğe yönelik çözümler yaratmak.”

Akıllı telefon dünyasının en büyük sensör sağlayıcılarından olan Samsung, bu konuda şu an pazar lideri Sony’nin gerisinde kalıyor ancak bunu değiştirme konusunda büyük adımlar planlıyor. Bu arada Samsung’un bu çalışmaları sadece kendisine özel olmayacak, teknolojilerden diğer telefon üreticileri de yararlanabilecek.

Samsung planları yanında bu da ilginizi çekebilir: Corsair’den bükülebilir OLED oyuncu monitörü

Paylaş