Samsung cephesinden Mona Lisa’yı “konuşturan” yapay zeka [Video]

24 Mayıs 2019 11:30

Deepfake ile neler yapabildiğini gördüğümüz yapay zeka çalışmalarına bir yenisi Samsung tarafından geldi. Geliştirilen yapay zeka tek bir fotoğrafla tabloları canlandırıyor.

Samsung, Moskova’daki yapay zeka merkezinin üzerinde çalıştığı yeni projeyi ortaya çıkardı. Tek bir fotoğraftan ikna edici bir video elde edebilen AI sistemi ortaya etkileyici sonuçlar çıkarıyor. Örneğin Mona Lisa tablosunu sisteme dahil ettiğinizde, Mona Lisa’yı konuşturmaya başlayabiliyorsunuz. Tek fotoğrafla da başarılı olan sisteme daha gerçekçi sonuçlar elde edebilmek için farklı açılardan çekilmiş veri girişi yapmak gerekiyor. Sistem en basit şekliyle, tek bir fotoğraf ya da birden fazla fotoğrafı alarak yüzün ana hatlarını belirliyor. Gözler, kaşlar, burun, ağız gibi temel noktalar belirlenirken, çene hattıyla da sınırlarını çiziyor. Fotoğrafı çözümleyen AI daha sonra onu video desteği veya dışarıdan anlık veri girişiyle “konuşturabiliyor”. Yayınlanan videoda da görülebildiği üzere, tek bir fotoğrafla ortalama bir sonuç elde ediliyor. Görüntü bozulmalara uğrayabiliyor ve mimikler gerçekçiliğini yitiriyor. Mimiklerin oturması ve farklı açılardan daha ikna edici olması için fotoğraf sayısını artıran Samsung araştırma ekibi sonucun nasıl iyileştiğini gözler önüne seriyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Samsung araştırma ekibi tablolara hayat veriyor

Hayli etkileyici olan bu araştırmada ünlü tablolar ve ünlü isimlerin fotoğrafları da kullanılmış. Einstein, Marilyn Monroe ve Mona Lisa, Samsung yapay zeka ekibinin kullandığı modeller arasında. Mona Lisa için üç farklı kaynak videodan yararlanılmış. Bu da Mona Lisa’nın farklı ifadelere bürünmesini sağlamış. Çalışmayla ilgili yayınlanan rapora buradan ulaşabilirsiniz. Teknik detayların yer aldığı video ise haberin üzerinde bulunuyor.

Paylaş