Shutterstock, yapay zekâ merkezli bir görüntü oluşturucu yayınladı

26 Ocak 2023 17:03

OpenAI tarafından geliştirilen yapay zekâ sistemi DALL-E 2 özelinde Shutterstock önemli bir adım attığını duyurdu.

Son dönemde birçok farklı rakip kazanan OpenAI imzalı DALL-E 2 teknolojisi, gelişmesini sürdürüyor. Halen hâkim olmayanlar için bu sistem yazılan basit cümleleri gerçekçi tasarımlar / çizimler / fotoğraflar haline getirebiliyor. Uzun zamandır üzerinde geliştirme yapılan ve son aşamada çok gerçekçi sonuçlar çıkarabilir hale gelen sistem, belirli fotoğraflar üzerine obje ekleyebilecek ya da fotoğraflardaki kişilerin yüzlerini değiştirebilecek kapasiteye de sahip. Sistem girilen cümleler için sadece bir fotoğraf sonucu vermekle de yetinmiyor. Kişilerin karşısına birçok farklı varyasyon getirebiliyor. Bu sistemler etkileyici sonuçlar sunuyor olmalarına rağmen bazı konularda tepki topluyor. Hatta bu sistemlerin ürettiği sonuçlar için yasaklama adımları dahi atılıyor. Örneğin geçtiğimiz ay dünya stok fotoğraf devlerinden Getty Images bir adım atmıştı. Şirket yapay zekâ sistemleri ile üretilen içeriklerin platforma girişini yasakladı. O zaman direkt olarak bir duyuru geçilmemiş ancak Shutterstock firmasının da benzer bir kararı uygulamaya başladığı söylenmişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Shutterstock bu konuda bugün yeniden gündeme geldi çünkü firma DALL-E 2 sistemini geliştiren Open AI ile kurulan ortaklığın meyvesini görücüye çıkardı. Bu ortaklık kapsamında DALL-E 2 teknolojisi Shutterstock’a entegre edildi, direkt olarak burada yapay zekâ merkezli bir görüntü oluşturucu yayınlandı. Bu sisteme kısaca şu açıklama düşüldü: “Hayal gücünüzün hızına yetişen yaratıcılık. Shutterstock, yapay zekâ üretimi içerikleri herkesle buluşturmak üzere OpenAI ve LG ile iş birliğine gidiyor.” Herkese açık olan DALL-E 2 merkezli üretim sürecinden çıkan sonuçlar, stok fotoğraf olarak satılabilecek.

Biliyorsunuz DALL-E 2 tarafından üretilen içeriklerde temel olarak başkaları tarafından çekilen fotoğraflar ya da tasarımlar kullanılıyor. Yapay zekâ sistemi bu görseller ile eğitiliyor. Yeni dönemde bir kullanıcının çektiği fotoğraflar DALL-E 2 tarafından kullanılırsa ve DALL-E 2 tarafından üretilen çıktı stok fotoğraf olarak satılırsa, içeriği üreten ana kişi yanında fotoğrafı eğitim / yaratım sürecinde kullanılan kişi de ödeme alacak. Bu sayede çift taraflı bir kazanım sağlanmış olacak.

Shutterstock ve DALL-E 2 merkezli stok fotoğraf adımı yanında bu da ilginizi çekebilir: Renault tarafından hazırlanan uçan araç çalışması

Paylaş