Sıvı kristal film teknolojisiyle akıllı cam teknolojisine hazır olun!

22 Temmuz 2019 22:00

Continental’in Akıllı Cam Kontrolü, geniş cam yüzeyleri kullanarak, daha yüksek konfor, daha iyi güvenlik seviyesi ve enerji verimliliği sağlıyor.

Günümüzde otomobillerde ciddi bir alan kaplayan cam yüzeylerin potansiyelinden yararlanmak isteyen Continental, bu amaçla adeta çığır açan bir cam filmi teknolojisine imza atıyor. Akıllı Cam Kontrolü (Intelligent Glass Control) olarak adlandırılan bu yeni film teknolojisi sayesinde panoramik açılır cam tavanlar bir kumanda ile karartılabiliyor, ön camın üst bölümleri güneş alçaldığında hafif renklenebiliyor ve B sütunlarının arkasındaki pencereler, arka koltuklarda daha fazla gizlilik sağlamak için karartılabiliyor. Buna ek olarak cam yüzeyler herhangi bir ısıtma tesisatı olmadan otomatik olarak ısıtılabiliyor ve ekran yüzeyi olarak da kullanılabiliyor.

Continental aktif deneyim etkinliğine konuk olduk

Continental’in Hannover’de gerçekleştirilen TechShow aktivitesinde yakından inceleme fırsatı bulduğumuz Akıllı Cam Kontrolü adındaki bu yenilikçi teknolojinin çalışma çalışma prensibi ise şu şekilde;

Akıllı Cam Kontrolü’nde cama entegre edilmiş özel filmler yer alıyor. Elektrik sinyalleri sayesinde. saydamlık dereceleri değiştirilebilen bu filmlerde sıvı kristal teknolojisi kullanılmış. Camın içerisindeki sıvı kristaller küçük boya parçacıkları ile karışıyor ve iki cam panel arasında ince bir filme entegre ediliyor. Bir buton yardımıyla iletilecek düşük bir AC voltajının etkisiyle, sıvı kristaller ve boya parçacıkları pencereleri karartmak ya da aydınlatmak için düzenleniyor. Her bir cam ayrı ayrı kumanda edilebiliyor. Ayrıca arka camlar, bu bölümde daha fazla gizlilik sağlamak için karatılmasının yanı sıra aynı zamanda içerideki ısıyı da düşürüyor. Bunun da klima kullanımını ve CO2 emisyonlarını azaltacağı belirtiliyor. Ön camdaki renklendirme işlevi de güneş perdelerini tarihe gömecek gibi görünüyor.  Bu teknoloji aynı zamanda termal yönetim açısından da bir dizi avantaj sunuyor. Örneğin, kışın sürücü aracına yaklaşır yaklaşmaz camlardaki buzlar çözülebiliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Continental’in üzerinde çalışmaya devam ettiği Akıllı Cam Kontrolü sayesinde, otomobil camları, gelişmiş sürücü yardımı ve bilgi-eğlence sistemleri tarafından üretilen bilgilerin gösterilmesi için de kullanılabilecek. Akıllı ön camlar insan-makine etkileşiminde önemli bir rol üstlenecek. Yan camların ise çeşitli dokunmatik öğelere sahip akıllı ekranlara dönüştürülebileceği açıklanıyor.
Paylaş