SpaceX Starlink için 53 yeni uydu daha atıldı [14 Mayıs]

14 Mayıs 2022 09:45

Uzaydan internet sunan SpaceX Starlink hizmeti büyümeye devam ediyor. Bugün firma bir kez daha başarılı göreve imza attı.

SpaceX Starlink için Falcon 9’a yüklenen uydular alçak dünya yörüngesine gönderilmeye devam ediliyor. Bugün bir kalkış daha yapan firma, daha önce Sentinel-6 Michael Freilich, DART ve iki başka Starlink görevinde kullanılan Falcon 9 ile alçak dünya yörüngesine 53 yeni Starlink uydusu daha gönderdi. Elon Musk’ın şirketi, bu en son başarılı görev ile beraber alçak dünya yörüngesine şimdiye kadar 2.547 farklı uydu göndermiş oldu. Bu gönderilen uyduların hepsi görevde bulunmuyor. Bazısı göreve başlamak için yörüngesine oturmayı bekliyor, bazısı ise yaşanan sorunlar nedeniyle kaybedildi. 2023 yılında Türkiye’ye de gelmesi beklenen ve son açıklamaya göre şu an 32 farklı ülkede aktif edilen uzay interneti Starlink, son dönemde sık sık uçak kullanımı odağında gündeme geliyor. Geçtiğimiz haftalarda SpaceX ile JSX arasında Starlink merkezli anlaşma imzalandığı duyuruldu. Özel jetler ile hizmet veren JSX, yıl sonunda müşterilerine gökyüzünde yüksek hızlı ve düşük gecikmeli internet sağlayacak.

SpaceX ile ABD merkezli Delta Havayolları şirketinin uçaklarına Starlink getirmek adına aktif testler gerçekleştirdiğini biliyoruz. En son ise SpaceX ve Hawaiian Airlines arasında bir ortaklık imzalandı. Bu ortaklık kapsamında Hawaiian Airlines’ın standart yolcu uçaklarında (Airbus A330, A321neo ve ileride Boeing 787-9s) önümüzdeki yıl itibarıyla Starlink temelli uzaydan internet sağlanacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bu arada SpaceX 14 Mayıs 23:30 itibarıyla bir Starlink görevi daha yapacak. Bu görevi zaman geldiği zaman direkt olarak aşağıdaki video üzerinden takip edebilirsiniz. Hatta görevi kaçırmak istemiyorsanız, YouTube üzerinden hatırlatma oluşturabilirsiniz.

Bu arada Starlink’in nasıl bir deneyim sunduğunu, nasıl çalıştığını ve donanımlarının nasıl kurulduğunu Evrim Ağacı tarafından yayınlanan hemen aşağıdaki Türkçe videoda izleyebilirsiniz:

Starlink uydularının tam olarak nerede olduğunu görmek adına da buradaki internet sitesini kullanabilirsiniz. Starlink’in sürekli olarak güncellenen rakamsal verileri ise direkt olarak burada yer alıyor.

SpaceX Starlink yanında bu da ilginizi çekebilir: Sony’nin konsept elektrikli otomobili

Paylaş