Sürücüsüz otomobillere kara kutu sistemi geliyor

19 Temmuz 2016 17:06

Sürücüsüz otomobil teknolojileri hızla gelişiyor ve bu teknolojiye sahip birçok otomobil şimdiden yola çıkacak seviyeye gelmiş durumda. Ancak ondan önce yerine getirmeleri gereken birçok yasal yükümlülük var. Şimdi onlara bir yenisi daha eklenmek üzere. Almanya Ulaştırma Bakanlığı’nın yasa tasarısı kabul olursa, sürücüsüz otomobillerde kara kutu bulundurmak mecburi olacak.

Söz konusu yasa tasarısı, sürücüsüz özellikli otomobillerde tıpkı uçaklardaki gibi bir kara kutu sistemi bulundurmayı öngörüyor. Otomobilde yaşananları kaydeden sistem, otopilot sisteminin devrede olup olmadığını, sürücünün müdahale edip etmediğini belirleyecek. Böylece olası kazalarda otomobilin mi yoksa sürücünün mü sorumlu olduğu net bir şekilde ortaya çıkmış olacak.

Kara kutu önerisinin, sürücünün ölümüyle sonuçlanan otopilot özellikli Tesla Model S kazasından sonra gelmesi sürpriz değil. Yaşanan kazada otopilot özelliğinin, kamyonun beyaz damperiyle açık ve parlak renkli gökyüzünü ayırt edememiş olabileceği belirtilmiş ve Tesla hakkında soruşturma başlatılmıştı.

Paylaş