Sürücüsüz araçların mücadele edeceği “Abu Dabi Otonom Yarış Ligi” başlıyor

26 Nisan 2024 11:20

Sürücüsüz araçların mücadele edeceği “Abu Dabi Otonom Yarış Ligi” ya da “The Abu Dhabi Autonomous Racing League (A2RL)” başlıyor.

The Abu Dhabi Autonomous Racing League (A2RL) temelinde ilk yarış 27 Nisan tarihinde meşhur Yas Marina pistinde yapılacak ve canlı olarak yayınlanacak. Süreçte yukarıda görebileceğiniz Dallara üretimi bir şase üzerine kurulan ve 2.0-litrelik Honda imzalı motorlarıyla 550 beygirlik güç getiren altı vitesli Formula tipi araçlara yer verilecek. EVA24 isimli bu araçlar, Birleşik Arap Emirlikleri , Çin, Almanya, Macaristan, İtalya, Singapur, İsviçre ve Amerika Birleşik Devletleri merkezli takımlar tarafından yönetilecek. Doğal olarak bir sürücü barındırmayan ve hatta sürücüye oturacak yer de bulunamayan A2RL araçları, sürpriz olmayacağı üzere kameralar, işlem birimleri ve sensörler dahil olmak üzere çok sayıda teknolojik donanım taşıyor. Sürücüsüz yarış araçlarında mücadele tam olarak burada dönecek, araçtaki donanımları en iyi şekilde kullanarak en yüksek hızda yol alan takım zaferi önde tamamlayacak. Bu arada ilk kez düzenlenecek A2RL yarışı söylendiği kadarıyla iki farklı etkinlikten oluşacak. Bir bölümde araçlar kendi arasında mücadele edecek. Diğerinde eski Formula 1 pilotu Daniil Kvyat, insanın mı yoksa makinenin mi daha hızlı olduğunu görmek için tamamen yapay zeka kontrolündeki bir araçla karşı karşıya gelecek.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

A2RL bu alanda bir ilke ise imza atmıyor. Çünkü geçtiğimiz yıllarda karşımıza dünyanın ilk sürücüsüz otomobil yarış serisi Roborace çıkmıştı. Bu seferi kısaca hatırlamak adına İspanya’da yer alan Monteblanco pistinde başlamıştı. Season Alpha adı verilen ilk sezonda iki farklı takım bulunuyordu. Bu takımlar Team Arrival ile Technical University of Munich ve serinin merkezinde Robocar isimli sürücüsüz araçlar yer alıyordu. Her takımın kendi yarış stratejilerine göre geliştireceği yapay zekaları ve farklı algoritmalarıyla piste çıktığı yarışlarda kullanılan bu araçlarda, saniyede 24 trilyon bilgi işleyebilen bilgisayar sistemleri bulunuyordu.

Tamamen elektrikli olan ve 402 beygir güç üreten otonom yarış araçları, bünyelerinde birçok sensör ve kamera barındırıyordu. Burada beş adet LIDAR, iki RADAR, 18 ultrasonik sensör, GNSS uydu konumlandırma sistemi, altı kamera ve iki optik hız sensörü direkt olarak Nvidia Drive PX2 merkezi işlem birimine bağlanıyordu. Hatta Season Alpha’da komik bir kaza da yaşanmış ve bu durum gündemde çok ses getirmişti. Aşağıdaki videoda da izleyebileceğiniz olayda bir araç daha yarış başlamadan bir anda kalkış yapmış ve kendisini duvara vurmuştu. Bu araç uzaktan yönetilmediğinden kazanın tek suçlusu bir sistem arızası olmuş, bu kazanın en kötü yanı ise seri için ilk defa Twitch üzerinden yapılan yayında meydana gelmiş olmasıydı.

Abu Dabi Otonom Yarış Ligi yanında bu da ilginizi çekebilir: Etkileyici görünen elektrikli motosiklet konsepti: Zero SR-X

Paylaş