Teknoloji dünyasının önemli ismi Gordon Moore hayatını kaybetti

25 Mart 2023 10:41

Teknoloji dünyasının en önemli isimleri arasında yer alan Gordon Moore, 94 yaşında hayatını kaybetti.

3 Ocak 1929, San Francisco Kaliforniya doğumlu Gordon Moore (Gordon Earle Moore), artık aramızda bulunmuyor. İşlemci devi Intel’in manevi emekli yönetim kurulu başkanı ve aynı zamanda kurucu ortağı olan Moore, özellikle “Moore Yasası” ile öne çıkan bir isimdi. Betty Moore Vakfı tarafından yapılan açıklamada, Moore’un 24 Mart 2023 Cuma günü Hawaii’deki evinde ailesiyle birlikte huzur içinde öldüğünü bildirildi. Moore’nin iş hayatındaki macerası, Wiki’de şöyle özetlendi: “Beckman Instruments’in Shockley Yarı İletken Laboratuvarı bölümünde Caltech mezunu William Shockley ile tanıştı. Ancak buradan Sherman Fairchild, itibarlı Fairchild Semiconductor şirketini kurmaya ve desteklemeye razı olunca ihanet eden sekizler (Schokley Laboratuvarını terkedip Fairchild yarı iletkeni kuran 8 kişi) ile birlikte 1957 yılında ayrıldı. Moore 1968 yılı temmuz ayında 1975 yılına kadar İcra Başkanı Yardımcısı olarak hizmet ettiği Intel Şirketinin kuruluşuna ortak oldu. 1975 yılından sonra şirketin İcra Kurulu Başkanı ve CEO’su oldu. Moore 1979 yılında, Nisan 1987 tarihine kadar kaldığı icra kurulu başkanlığı görevine geldi. 1997 yılında Intel Şirketinin manevi başkanı olarak adlandırıldı.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Gordon Moore yukarıda da dediğimiz gibi özellikle “Moore Yasası” ile ses getirmiş, tanınmış ve uzun yıllar gündemde kalmıştı. 19 Nisan 1965 tarihinde yayınlanan Electronics dergisinde yayınlanan bir makalesinde tümleşik elektronik devrelere yerleştirilebilecek transistor sayısının 18 ayda bir iki katına çıkacağını yazdı. 10 yıl sonra bu kuralı 24 ay seviyesine çıkardı. Bu durum artık geçerli olmasa da Moore’un fikir şaşırtıcı derecede uzun süre geçerliliğini korudu.

Üzücü Gordon Moore haberi yanında bu da ilginizi çekebilir: İddialı AR gözlük Xiaomi Wireless AR Glass Discovery Edition tanıtıldı

Paylaş