Tesla, inanılmaz seviyede piyasa değeri kaybetti

28 Aralık 2022 21:14

Elektrikli otomobil pazarının dev firması Tesla, 2022’de piyasa değerinin büyük bölümünü kaybetti.

3 Ocak 2022 tarihinde 1,2 trilyon dolar piyasa değerine sahip olan Tesla, 20 Aralık 2022 itibarıyla 435 milyar dolara kadar düşüş yaşadı. Bu gerçekten devasa bir düşüş ve firmanın yatırımcılarını fazlasıyla endişelendiriyor. Bu düşüş konusunda ilginç bir detay da gündemde yer alıyor. Yapılan hesaplamalara göre Toyota, Volkswagen, Mercedes-Benz, BMW, GM, Ford, Stellantis (Fiat Chrysler ve PSA), Honda, Hyundai, Kia, Nissan ve Renault’nun toplam piyasa değeri, Tesla’nın piyasa değerindeki düşüşün hala 100 milyar dolar gerisinde yer alıyor.

Bu konuda bir açıklama yapan CEO Elon Musk şunları aktardı: “Bu arada yaşanan borsa çılgınlığı sizi çok fazla rahatsız etmesin. Biz mükemmel performansımızı sürdürdükçe piyasa da bunun farkına varacaktır.”

En üst noktaya oranla 800 milyar dolara ulaşan düşük ile sadece kendisi için değil tüm sektör için tüm zamanların en önemli değer kayıplarından birisini gösteren Tesla, çok ciddi sayıda otomobil üretmeye ve satmaya ise devam ediyor. Hatta firmanın Türkiye’de de satılacak aracı Model 3, kısa süre önce Almanya gibi bir pazarda Model Y’yi geçerek en çok satan elektrikli otomobil modeli olmayı başardı.

Küresel enflasyon ve diğer olumsuz ekonomik durumlardan etkilenen firmalar, bu durumlara karşılık olarak maalesef öncelikle personel azaltımını tercih ediyor. Bu firmalardan birisi de geçtiğimiz hafta gelen bilgiye göre Tesla olacak. Firma yeni yılın ilk çeyreği içerisinde bir işten çıkarma gerçekleştirecek.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Dev üreticinin buna ek olarak işe alımları durdurduğu da aktarılan yeni bilgiler arasında dikkat çekiyor. Firma yeni işten çıkarma öncesinde sadece kilit pozisyonlara yeni çalışan alacak gibi duruyor. Bu ilginç bir detay çünkü firmanın yakında bir Meksika merkezli kurulacak yeni bir Gigafactory duyurmaya hazırlandığı da yakın zaman önce çıkan bilgiler arasında yer alıyordu.

Geçtiğimiz hafta ortaya çıkan bilgilere göre Elon Musk, Tesla CEO’luğunu bırakmaya hazırlanıyor ve yerini alacak kişiyi de çoktan seçmiş olabilir. Bu konuda adı geçen isim Tom Zhu Xiaotong. Xiaotong, Tesla’ya yabancı bir isim değil. 2023’ün başında Türkiye operasyonuna da başlayacak şirkete 2014 yılında katılan Tom Zhu Xiaotong, şu an aktif olarak Tesla’nın Çin operasyonunu yönetiyor ve başarılarıyla şirket içerisinde sayılan birisi konumunda bulunuyor. Xiaotong sonrasında firmanın piyasa değeri eskiye dönebilir.

Tesla ve Elon Musk detayları bu da ilginizi çekebilir: Franky Zapata’dan yeni hava aracı

Paylaş