Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, ÖTV muafiyetli araç alımı hakkında konuştu [Özel Haber]

07 Kasım 2022 15:27

Özel bir etkinlik kapsamında bir araya geldiğimiz Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, 2023 yılı ÖTV muaf araç alım limiti tahminini paylaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun geçtiğimiz hafta açıkladığı yeni veriler ışığında, ÖTV muafiyetli engelli aracı 2023 yılı üst limiti için de belli başlı çerçevelerin çizildiğine şahit oluyoruz. Henüz resmiyet kazanmayan ve son kararın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verileceği yeniden değerlendirme için sizinle paylaştığımız haberde belirttiğimiz gibi beklentiler yüksek. TÜİK verilerinde yaklaşık yüzde 123 ile Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAGRUP) yüzde 185 olarak verdiği oran arasındaki fark ise şüphesiz dikkat çekici. Resmi kanallar baz alındığında 450 bin TL’den 1 milyon TL’ye çıkması beklenen ÖTV muaf araç alım limiti hakkında Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt da sorularımıza cevap verdi.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

“ÖTV muaf araç alım limiti iki kattan daha fazla artırılmalı”

Corolla Cross lansmanı kapsamında bir araya geldiğimiz Bozkurt, süreçle ilgili beklentilerini samimi bir dille cevapladı. Yıl içerisinde artırılma ihtiyacına karşın bu adımın atılmadığını da özellikle vurgulayan Bozkurt; “Engelli kullanıcılar için sınırın çok geride kaldığını biliyoruz. Sürekli ve ısrarlı bir şekilde bunun güncellenmesi gerektiğini gereken yerlerde vurguluyoruz. Geç bile kalındığını da dile getirdik. Son güncelleme yapıldığında Euro/TL 8 TL ilen bugün tabloda 18 TL’yi geçmiş durumda. Beklentilerin bu noktada cevapsız kalması ve yılı da bitirmeye yaklaşmamız, artık güncellemenin yıl başına kaldığını gösteriyor.

Bu koşullarda şahsi tahminimini sizinle paylaşabilirim. Bu en son yapıldığında Euro bazında rakamlar neydi ve önümüzdeki süreçte ne olacak dikkat edilmesi gerekiyor. Bildiğiniz üzere araçlara artık neredeyse her ay bir artış oranı da yansıyor ki bu da dikkate alınmalı. Tüm etmenleri düşündüğümde bana göre iki katından daha fazla bir artışın yapılması bu durumu ancak dengeleyecektir.” ifadelerine yer verdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Gözler Erdoğan’da

ÖTV limiti için TÜİK’in işaret ettiği rakamın gerçeğe dönüşmesiyse, yıl içerisinde tekrar bir değerlendirme yapılmaması durumunda kullanıcıları yine 2022 senaryosuyla karşı karşıya bırakabilir. Bilindiği üzere otomobillere her yıl olduğu gibi hissedilir oranda yeni model yılı zammı yansıtılıyor. Dünyadaki son örneklere baktığımızda, enerji ve tedarik krizleriyle birlikte 2023 model yıllı yeni araçlarda çok daha hissedilir fiyat artışları karşımıza çıkıyor. Bazı sivil toplum kuruluşlarının ve derneklerin bu yöndeki yeni üst sınırın 1,25 milyon TL’ye çıkarılması beklentisi de söz konusu. Henüz resmileşmeyen nihai sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yukarı yönde revize de edilebilir.

İlgili video

Paylaş