Türkiye’de sıfır otomobil alan yakında hemen satamayacak

08 Ağustos 2022 12:03

Türkiye’de sıfır otomobil özelinde önemli bir karar planlanıyor. Buna göre alınan araçlar hemen satılamayacak.

Otomobil gazetecisi Emre Özpeynirci‘nin kaleme aldığı habere göre Ticaret Bakanı Mehmet Muş‘un fırsatçılığın önüne geçmek için geçen hafta yaptığı, “Belli kilometre dolmadan veya belli süre geçmeden satış kısıtlaması getireceğiz” açıklamasının detayları belli oldu. Özpeynirci’ye göre kısa süre içinde yeni otomobil satışlarına “6 ay ve 5 bin km” kısıtlamasının getirilmesi bekleniyor. Bu bağlamda satın alınan sıfır otomobil, 6 ay geçmeden veya 5 bin km dolmadan önce kimseye satılamayacak. Buradaki amaç piyasayı yükselten fırsatçıların ve yatırım amaçlı alanların önüne geçmek olarak açıklanıyor. Bu düzenlemenin kalıcı değil piyasalar normale dönene kadar geçici olacağı da söyleniyor. Bu konuda şimdilik net bir zaman aralığı verilmiyor.

Türkiye’de sıfır otomobil sahibi olmak birçok kişi hayal olmuş durumda. Artık en temel otomobil modelleri dahi 300-400 bin TL’nin üzerinde yer alıyor. Ayrıca Türkiye’de şu an otomobil firmaları tarafından resmi olarak açıklanan fiyatlara sıfır araç bulmak da imkânsız hale gelmiş durumda. Tüketicilerden gelen şikayetlere göre resmi sitede 800 bin TL’ye listelenen bir araç, bayilerde 1 milyon TL’nin üzerinde satılıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Küresel çip krizi, stok / tedarik sorunları ve Türk Lirasındaki değer kayıpları sonrasında inanılmaz kötü bir seviyeye ulaşan Türkiye merkezli sıfır araç pazarı, ÖTV’nin en temel seviyede dahi fiyatı ikiye katlayan etkisiyle daha önce hiç görmediğimiz gelişmeleri karşımıza getiriyor.

Sıfır otomobil gelişmeleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Tam 2 bin beygirlik Ford Pro Electric SuperVan

Paylaş