Twitter, Elon Musk ile bağlantılı çok sayıda yasakla gündemde

16 Aralık 2022 08:47

“İfade özgürlüğü” sağlamak için Twitter platformunu satın alan Elon Musk, birçok gazeteciyi ve Mastodon’u yasakladı.

Twitter bu aralar birçok yasaklama adımını merkezinde yer alıyor. Örneğin Elon Musk tarafından kullanılan özel jet uçağının hareketlerini takip ederek Twitter üzerinden gerçek zamanlı olarak paylaşan ElonJet hesabı yasaklandı. Daha sonra bu hesabı yöneten kişi de Twitter’dan banlandı. Twitter’ın topluluk kurallarını ihlal ettiği için banlanan ve bunun için kurallarda güncelleme yapılan hesap için Musk daha önce, “İfade özgürlüğüne olan bağlılığım, doğrudan kişisel güvenlik riski oluştursa da uçağımı takip eden hesabı yasaklamamaya kadar uzanıyor” demişti. Sık sık “İfade özgürlüğü” sağlamak adına Twitter’ı aldığını söyleyen Elon Musk, dün gece gazetecilerin ifade özgürlüğünü kısıtladı.

Twitter, dün gece aralarında The New York Times’tan Ryan Mac, CNN’den Donie O’Sullivan, The Washington Post’tan Drew Harwell, The Intercept’ten Micha Lee, Mashable’dan Matt Binder, Aaron Rupar ve Tony Webster‘ın da bulunduğu, Elon Musk’la ve Twitter’la alakalı haber yapan gazetecilerin hesaplarını herhangi bir uyarı yapmadan askıya aldı. Bu yasakların arkasında da Elon Musk’ın uçağını takip etmeye yönelik yapılan paylaşımlar olduğu aktarılıyor. Çünkü Elonjet hesabı banlandıktan sonra bu konuda çok sayıda alternatif doğdu, bunları da gazeteciler kişisel hesaplarında paylaşmaya başlamıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Hepsine ek olarak platformda bir Mastodon yasağı da başladı. Twitter’a alternatif sosyal medya kanalı Mastodon’un buradaki resmi Twitter hesabına şu an erişim sağlanamıyor. Twitter, buna ek olarak kullanıcıların Mastodon’daki birçok büyük sunucuya bağlantı vermesini de engelliyor, bazılarında ise hemen aşağıda görebileceğiniz uyarıyı gösteriyor:

  • -Kişisel bilgilerin çalınmasına veya elektronik cihazların zarar görmesine neden olabilecek kötü amaçlı bağlantılar
  • -İnsanları yanıltan veya deneyimlerini aksatan spam içerikli bağlantılar
  • -Gerçek hayatta zarar verebilecek şiddet içeren veya yanıltıcı -içerik
  • -Twitter’da doğrudan paylaşıldığında Twitter Kuralları‘nı ihlal edecek belirli kategorilerdeki içerikler.”

Mastodon yasağının arkasında da temel olarak “ElonJet” yer alıyor. Resmi hesaptan ElonJet’in Mastodon’da olduğu duyurulmuş ve uçağın takibinin yapıldığı bir sunucuya bağlantı verilmişti.

Elon Musk ve Twitter gelişmeleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Sony’den yeni PS5 oyun kumandası

Paylaş