Üst seviye Intel işlemciler, bu aralar birçok Unreal Engine temelli oyunda ciddi bir çökme sorunu yaşıyor

09 Nisan 2024 15:59

Üst seviye Intel işlemciler, bu aralar birçok Unreal Engine oyunda sorun yaşıyor. Şirket bu sorunun farkında olduklarını belirtiyor.

Oldukça yüksek performans sunan üst seviye 13. ve 14. Nesil Core i9 Intel işlemciler (13900K / 14900K), bir süredir Fortnite ve fazlası birçok Unreal Engine oyun motoru kullanılarak üretilen yapımda ciddi çökme sorunları yaşatıyor. Bu konuda resmi bir açıklama yaparak sorunun farkında olduklarını ve çözüm için çalışmalar yaptıklarını belirten Intel, çözüm için henüz net bir tarih vermiyor çünkü süreçte üçüncü parti firmalara adım attırması gerekiyor. Bu soruna karşı bulunan tek çözümün, bahsi geçen üst seviye Intel işlemcilerin manuel olarak hızının düşürülmesi veya düşük voltajda çalıştırılması olduğu belirtiliyor, durumun özellikle 5 GHz üstüne çıkıldığı zaman kendisini gösterdiği aktarılıyor. Çözüm için performansın kısılması elbette ideal değil ancak en azından bu şekilde çökme sorununun önüne geçebilen çok sayıda kişi bulunuyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Şirket bundan önce Nvidia tarafından geliştirilen DLSS ve AMD tarafından geliştirilen FSR benzeri Intel XeSS için 1.3 sürümü duyurulmuştu. Oyunlarda çözünürlüğü düşük işleyerek yapay zeka ile artıran ve bu sayede performansa çok büyük katkı sağlayan teknolojilerden Intel XeSS, 1.3 sürümüyle geçilen yeni yapay zeka modeliyle hem kaliteyi hem de kare hızlarını biraz daha artırıyor. 100’den fazla oyuna destek verdiği aktarılan sürüm, yukarıdaki tabloda da görebileceğiniz üzere yeni sürümüyle bazı oyunlarda fps değerlerini 71’den 91’e kadar çekebiliyor. Spesifik olarak firmanın “Arc” serisi harici ekran kartlarına odaklanan teknoloji, halen DLSS kadar iyi değil ancak Intel çalışmalara ve güncellemelere aktif olarak devam ediyor.

Intel haberleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Hyundai’den otomatik çalışan şarj robotu

Paylaş