Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, bugün düzenlenen toplantı kapsamında çok ses getirecek açıklamalarda bulunmuş.
HaberTürk’te yer alan habere göre bugün Vodafone 2023 değerlendirmesi ve 2024’e bakış toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda fiber altyapının gelişmesinden 5G’nin Türkiye’de hizmete girmesine kadar birçok konuya değinen Vodafone CEO’su Engin Aksoy, “Çok yüksek yatırım yapıyoruz ancak bir yandan gelirlerimiz düşüyor. Vergi yükümlülüklerimizin sadeleştirilmesi gerekiyor. Korkunç bir vergi yükü var. Fiber altyapı konusunda da yatırım yapmak istiyoruz ancak bize yapmayın deniyor” ifadelerini kullandı. Engin Aksoy vergiler özelinde, “Enflasyon paketi içerisinde haberleşme halen düşük bir kalem olarak kalıyor halen. Müşterilerin çok büyük bir bölümü kontratlı olduğu için biz aldığımız hizmete zam yapılan dönemde kontratlı müşterilerimize bunu yansıtamadığımız için zarar ediyoruz. Bu sebeple kontrat sürelerini 2 yıldan 12 aya indirdik. Bunun yanında çok yüksek yatırım yapıyoruz ancak bir yandan gelirlerimiz düşüyor. Hep söylediğimiz bir söz var, vergi vergiyi öldürür. Hem bizim hem de devletin daha yüksek kazanç elde edebilmesi için vergi yükümlülüklerimizin sadeleştirilmesi gerekiyor. Korkunç bir vergi yükü var. Bir yandan teşvik edilen, teşvik alan bir sektör de değiliz. Yatırımlar için teşvikler olması ve düzenlemeler yapılmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Oluşturulacak stratejide altyapı kurulumlarının kolaylaştırılmasının önü açılarak dijitalleşmenin getireceği ekonomik büyüme ve katma değerin ortaya çıkarılmasının ülkenin menfaatine olacağını vurgulayan Aksoy, “Bu kapsamda önemli konulardan biri de fiberin yaygınlaştırılmasının önceliklendirilmesi. Fiber yatırımı tek şirkete bırakılacak bir iş değil, tüm hanelere fiber götürülmesi mevcut yatırım hızıyla 2050’yi bulacak. Bunun için altyapı kurulum mevzuatının iyileştirilmesi, fiber altyapı kurulumunun hızlandırılması ve fibere erişim konusunda rekabetin sağlanması amacıyla ortak altyapı şirketi dahil farklı modellerin değerlendirilmesi, fibere erişim koşullarının sektördeki tüm oyuncuların adil fiyat ve hizmet kalitesi seviyesinde hizmet sunmasını sağlayacak düzeye getirilmesi gerekiyor.
Dünyada fiber konusunda rekabetin sağlanması için yerleşik işletmecinin yapısal ayrışması ve ortak altyapı şirketi gibi modeller uygulanıyor. Biz hiçbir yere yatırım yapamıyoruz. Fiber olan yerleri geçtik, olmayan yerlere dahi yatırım yapamıyoruz. Başvurularımızı yapıyoruz ancak yine de yapamıyoruz. Başvurulardan 18 ayı geçen durumlar var. Buraya bir operatör yatırım yapacak zaten denilerek önümüz kesiliyor. Bize yapmayın deniliyor. Bu hızla gidersek ancak 2050 yılında tüm evlere fiber ulaşır. Burada yalnızca bir şirketi eleştirmiyoruz. Kamu politikasını eleştiriyoruz. Bir şirket her yere fiber götürecek kapasiteye sahip olamaz. Ortak altyapı için yatırım yapmak istiyoruz” dedi.