Yapay zekâ odaklı Samsung Galaxy S24 ailesi tanıtıldı

17 Ocak 2024 21:02

Çok sayıda sızıntı sonrasında yapay zekâyı merkeze alan Samsung Galaxy S24 serisi sonunda resmi olarak lanse edilmiş durumda.

Samsung Galaxy S24 ailesi gelişmiş bir “Galaxy AI” adı verilen yapay zekâ ya da üretken yapay zekâ altyapısı ile düzenlenen etkinlikte görücüye çıkarıldı. Galaxy S23’lere oranla tasarımsal açıdan büyük farkların olmadığı düz yapıdaki (Ekranlar da düz) telefonlar, pazara göre değişen çok sayıda renk seçeneğiyle geliyorlar. En çok yazılım ve Galaxy AI tarafında öne çıkarılan telefonlarda, büyük bölümü yerleşik olarak, bazısı Google desteğiyle (Gemini merkezli), bazısı ise Samsung’un kendi sunucu sistemlerinden destek alan birçok faydalı imkan sunuluyor. Örneğin telefonlar fotoğraflar üzerindeki objeleri algılayarak satın alma bağlantısını bulabiliyor (Örneğin bir sırt çantası vb. gibi), telefon görüşmelerini belirli dillerde gerçek zamanlı ve karşılıklı olarak çevirebiliyor, Samsung klavyeye entegre Chat Assist ile çeviri / yazım kontrol yapabiliyor, Pixel 8’deki gibi yapay zeka temelli duvar kağıtları getiriyor, notları / metinleri / yazıları analiz ederek sizin yerinize özet yapabiliyor,Nightography” temelinde gece çekimlerini (Fotoğraf ya da video) çok daha net ve aydınlık hale getirebiliyor ve fotoğraflardaki objelerin yerini değiştirilebiliyor ya da eğer istenirse objeleri direkt olarak silebiliyor (Eski konumlar otomatik olarak uygun şekilde dolduruluyor). Samsung Galaxy S24 ailesinin, sektör geneline oranla aşırı seviyede iddialı olmadıkları donanımsal teknik özellikleri ise şu şekilde karşımıza çıkıyor:

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Galaxy S24: “6,2-inç FHD+ 120 Hz 2.600 nit Dynamic AMOLED 2X ekran, 8 GB RAM, 128/256 GB depolama, Bluetooth 5.3 desteği, Wi-Fi 6E desteği, yüzde 50 doluluğa 30 dakikada ulaşan 4.000 mAh pil, 12 megapiksel selfie kamerası, üçlü arka kamera sistemi (12 megapiksel ultra geniş açı + 50 megapiksel geniş açı + 10 megapiksel 2x-3x telefoto), 30x Space Zoom, 8K video yeteneği, IP68 sertifikası, Armor Aluminum 2.0 gövde, pazara göre Samsung Exynos 2400 ya da Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy işlemci.”

Galaxy S24 Plus: “6,7-inç QHD+ 120 Hz 2.600 nit Dynamic AMOLED 2X ekran, 12 GB RAM, 256/512 GB depolama, Bluetooth 5.3 desteği, Wi-Fi 6E desteği, yüzde 65 doluluğa 30 dakikada ulaşan 4.900 mAh pil, 12 megapiksel selfie kamerası, üçlü arka kamera sistemi (12 megapiksel ultra geniş açı + 50 megapiksel geniş açı + 10 megapiksel 2x-3x telefoto), 30x Space Zoom, 8K video yeteneği, IP68 sertifikası, Armor Aluminum 2.0 gövde, pazara göre Samsung Exynos 2400 ya da Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy işlemci.”

Galaxy S24 Ultra: “6,8-inç QHD+ 120 Hz 2.600 nit Dynamic AMOLED 2X ekran, 12 GB RAM, 256/512 GB depolama, Bluetooth 5.3 desteği, Wi-Fi 7 desteği, yüzde 65 doluluğa 30 dakikada ulaşan 5.000 mAh pil, 12 megapiksel selfie kamerası, dörtlü arka kamera sistemi (12 megapiksel ultra geniş açı + 200 megapiksel geniş açı + 10 megapiksel ile 50 megapiksel 2x-3x-5x-10x “Quad” telefoto), 100x Space Zoom, IP68 sertifikası, Titanyum gövde, S-Pen kalem entegre, Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy işlemci.”

Kutularından Android 14 + One UI 6.1 ile çıkan ve tam yedi yıl güncelleme alacağı duyurulan telefonlar için açıklanan Avrupa merkezli fiyatlar tam olarak şöyle:

  • -Galaxy S24 128 GB: €899
  • -Galaxy S24 256 GB: €959
  • -Galaxy S24 Plus 256 GB: €1,149
  • -Galaxy S24 Plus 512 GB: 1,269
  • -Galaxy S24 Ultra 256 GB: €1,449
  • -Galaxy S24 Ultra 512 GB: €1,569

Instagram paylaşım kalitesinin orijinal seviyede olduğu özellikle vurgulanan ve yapay zeka araçlarıyla düzenlenen tüm görüntüleri belli olması için özel bir filigranla işaretleyeceği belirtilen telefonların Türkiye başlangıç fiyatı Galaxy S24 için 39.999 TL, Galaxy S24 Plus için 46.499 TL, Galaxy S24 Ultra içinse şu an 73.999 TL seviyesinde (69.999 TL’lik alt model daha sonra satışa çıkarılacak). Telefonların Türkiye’de taşıdığı işlemciler ise Galaxy S24 Ultra için Snapdragon 8 Gen 3, diğer modeller içinse Samsung imzalı Exynos 2400 olarak açıklanıyor. Bu elbette alt modeller için üzücü görünüyor ancak yine de kesin konuşmadan önce ilk testleri görmek gerekiyor.

Bixby asistanı öldürmeye telefonların Google odaklı yapay zeka temeli için Samsung Türkiye ayrıntılı olarak şunları aktardı: “Samsung Electronics ve Google Cloud, Google Cloud’un üretken yapay zeka (Generative AI) teknolojilerini dünyanın dört bir yanındaki Samsung akıllı telefon kullanıcılarına sunmak için yeni bir iş birliği başlattıklarını açıkladı. San Jose, Kaliforniya’da gerçekleştirilen Galaxy Unpacked etkinliğinde Samsung Galaxy S24 serisinin tanıtılmasının ardından, Samsung, akıllı telefonlarına bulut destekli Vertex AI üzerinden Gemini Pro ve Imagen 2’yi sunan ilk Google Cloud iş ortağı olduğunu duyurdu. 

Samsung Electronics Kurumsal Başkan Yardımcısı ve Mobil e-Deneyim İş Birimi Yazılım Ofisi Başkanı Janghyun Yoon, iş birliğiyle ilgili olarak şunları söyledi: “Google ve Samsung, teknolojiyi herkes için daha yararlı ve erişilebilir hale getirmenin önemi konusunda uzun zamandır ortak değerlere sahip. Galaxy S24 serisinin, Vertex AI üzerinde çalışan Gemini Pro ve Imagen 2 ile donatılan ilk akıllı telefonlar olmasından heyecan duyuyoruz. Google Cloud ve Samsung ekipleri, aylarca hassas testler ve rekabetçi değerlendirme çalışmaları yaparak Galaxy’de en iyi Gemini destekli yapay zeka deneyimlerini sunmak için birlikte çalıştı.”

Samsung, Vertex AI üzerinde Gemini Pro’yu tüketicilere sunan ilk Google Cloud iş ortağı oldu. Sıfırdan başlayıp çok modlu çalışabilecek şekilde tasarlanan Gemini, metin, kod, görüntü ve video dahil olmak üzere farklı bilgi türlerini genelleştirebiliyor, sorunsuz bir şekilde anlayabiliyor ve bağlantılar kurup bilgileri birleştirebiliyor. Kullanıcılar, Samsung’a özgü uygulamalar olan Notlar, Ses Kaydedici ve Klavye’nin özetleme yeteneklerinde bu özellikten yararlanmaya başlayabiliyor.  Vertex AI üzerinde çalışan Gemini Pro, Google Cloud ile Samsung’a güvenlik, emniyet, gizlilik ve veri uyumluluğu gibi kritik yetenekler de sunuyor.

Galaxy S24 serisi kullanıcıları, Google DeepMind’ın bugüne kadarki en gelişmiş metinden görüntüye aktarma (text-to-image) teknolojisi Imagen 2’den de kolayca yararlanabiliyor. Vertex AI üzerinde çalışan Imagen 2 ile Samsung, güvenli ve sezgisel fotoğraf düzenleme yeteneklerini kullanıcılara sunuyor. Bu özellikler S24’ün Galeri uygulamasındaki Yaratıcı Düzenleme’de yer alıyor.

İş birliği kapsamında Samsung, Google’ın son derece karmaşık görevlerde kullanılmak üzere geliştirdiği en yetenekli ve en kapsamlı modeli Gemini Ultra’yı test eden ilk şirketlerden biri oldu. S24 serisi ayrıca, Android 14 işletim sisteminin bir parçası olarak sunulan cihaz içi LLM (Büyük Dil Modeli) Gemini Nano’yu da kullanacak. Gemini Nano, Gemini’nin cihaz içi görevler için geliştirdiği en verimli model olarak öne çıkıyor.

Google Cloud CEO’su Thomas Kurian ise iş birliğiyle ilgili olarak, “Google Cloud, Samsung ile milyonlarca kişiyi bağlantı ve iletişim kurmak için teşvik eden ve güçlendiren anlamlı mobil deneyimler sunmak konusunda üretken yapay zekayı muazzam bir fırsat olarak görüyor. Gemini sayesinde Samsung’un geliştiricileri, Samsung akıllı telefonlarında güvenli ve ilgi çekici üretken yapay zeka destekli uygulamalar sunmak için Google Cloud’un birinci sınıf altyapısından, üstün performansından ve esnekliğinden yararlanabilecek” dedi. “

Bu arada telefonların yapay zeka özellikleri hakkında, daha önce çıkan diğer cihazların sahiplerini sevindiren şu önemli açıklama da geçildi: “Galaxy S24 serisinde tanıtılan Galaxy AI özelliklerinin birçoğu, önümüzdeki aylarda Galaxy S23 serisi, Galaxy S23 FE, Galaxy Z Fold 5, Galaxy Flip 5 ve Galaxy Tab S9 serisi dahil olmak üzere önceki modellerde de desteklenecek. “

Samsung Galaxy S24 ailesi yanında bu da ilginizi çekebilir: Samsung imzalı ilginç projektör Freestyle

Paylaş