Yargıtay’dan emsal niteliğinde internet bankacılığı kararı

26 Eylül 2019 20:30

Yargıtay GSM hattı yardımıyla internet bankacılığı hizmetinden yararlanırken dolandırılan ve mağdur olan vatandaşın davasında emsal bir karara imza attı.

İnternet bankacılığını doğrudan etkileyecek olan davadaki talihsiz olay on sene önce yaşandı. Bursalı bir eczacının hesabındaki para internet bankancılığı sayesinde çalındı. Eczacının üzerine olan hattı önce ondan habersiz şekilde iptal edildi. Ardından hırsızlar yeni bir hat çıkartarak onu kullanmaya başladı. Ardından internet bankacılığı üzerinden sisteme giriş yaparak kredili mevduat hesabından 49 bin 880 TL gibi bir miktarı aynı bankanın başka bir müşterinin hesabına transfer ettiler. Durumu fark eden eczacı mağduriyetini mahkemeye taşıdı. Parasının hesabından bankanın sorumsuzluğu sebebiyle çalındığını öne sürdü. Ardından hem banka hem de GSM firması için maddi ve manevi tazminat davası açtı. Aynı dönemde çalışan parayı faizi ile birlikte ödenmek zorunda kaldı. Bu da mağduriyetin büyümesine neden oldu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Şaşırtıcı internet bankacılığı kararı

On senelik sürecin sonucunda mahkeme kişinin kendi şifrelerini korumakla yükümlü olduğunu belirtti. Ancak mahkemeye taşınan bu durumda GSM firmasının sim kart değişikliğinden ötürü kusurlu olduğuna ifade etti. Mağdur olan ve hakkını arayan eczacı on sene önce çalınan 51 bin lirayı dava ettiği GSM operatöründen yasal faiziyle birlikte geri alacak. Yargıtay’ın vatandaş lehine aldığı bu karar ilerleyen zamanlarda yaşanan farklı mağduriyetler için emsal karar olarak kullanılabilecek.

İlginizi çekebilir

Logitech imzalı yeni oyuncu faresi

Paylaş