YouTube için sonuçları şaşırtan en çok izlenen videolar araştırması

27 Temmuz 2019 18:00

Pew araştırma merkezi YouTube videolarına yönelik yeni bir araştırma yayınladı. Bu araştırmada, YouTube’da en çok izlenenlerde yeni bir lider kategori var.

YouTube son birkaç yılda en büyük kullanıcı ivmesiyle karşılaştı. YouTuber’lık bir meslek haline geldiğinden itibaren global olarak da video çekenlerin sayısında önemli artışlar gözlenmeye başladı. Bu artışlar hangi alanlarda olmuş diye araştıran Pew, ilginç bir sonuca ulaştı. Çocukların içinde olduğu videolar ile oyun oynama videoları şu an en çok izlenenler arasında yer alıyor. Politika veya gündem gibi konuları sollayan oyun videoları, yalnızca gençlerin değil yetişkin kitlenin de gözdesi olmuş durumda. 40 binin üstünde abone sayısına sahip hesapları mercek altına alan incelemede, Fortnite videolarının Trump videolarına oranla daha çok tercih edildiğine ulaşıldı.

En çok izlenen kanalların dili tamamıyla İngilizce değil

Tahmin edilenin aksine YouTube üzerinden paylaşılan yüksek izlenmeye sahip videoların dili İngilizce değil. Pew tarafından analiz edilen yüksek aboneye sahip kanalların en az 250 bin aboneye sahip olanlar, Ocak 2019’un ilk haftasında toplamda çeyrek milyon video ürettiğini ortaya koydu. Bu videolardan yalnızca yüzde 17’si tamamen İngilizce idi. Digital Trends’e göre 2019’da en çok aboneye sahip olan 10 YouTube kanalı arasında birçok ülkeden kanal var. En çok aboneye sahip Bollywood müzik ağı T- Series şu an da 100 milyon aboneye ulaşmış durumda.

Bunun yanında araştırmanın en önemli kısmını oluşturan YouTube kitlesinin en çok hangi videoların izlediğinin analizi için 30 binin üzerinde video incelendi. İngilizce’den bağımsız olarak kategorilere ayrılan bu videolar güncel, güzellik- moda, politika ve oyun videolarından müziğe kadar listelendi. Bu listede her beş videodan birinin oyun videosu olduğu sonucuna ulaşıldı. Oyun videoları, diğer kategorilere oranla üst sıralarda yer aldı. Politika ise diğer kategorilere göre en düşük görüntülenmeye ulaştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

YouTube çocuklar için tehlikeli mi olmaya başladı?

Asıl tehlikeli olabilecek sonuç ise, çocuklara yönelik hazırlanan videoların içeriğine bakılmaksızın yüksek oranda izleniyor olması. Bu da çocukların bu tarz sosyal medya mecralarını kullanırken daha dikkatli olmalarını içine alıyor. YouTube’un kullanıcılarının en az 13 yaşında olma zorunluluğuna rağmen, çocuklar veya aile odaklı içerikler her zaman platformda en popüler videoları oluşturuyor. Türkiye’de de bu tarz kanalların diğer kanallara oranla oldukça yüksek izlenme rakamlarına ulaştıklarını biliyoruz.

Bu araştırma ile ilgili YouTube çocukların gizlilik yasasını yeniden düzenlemesini yeniden düşünebilir zira konuya dair kongrede bu konunun üzerinde durulması hedefleniyor. Wall Street Journal, geçen ay YouTube’un, gençlerin sakıncalı videoları izlemesini engellemek için çocuklara dair içeriklerinin YouTube Kids‘e taşımayı düşündüğünü bildirdi. Bu tür bir karar, aile ve çocuk odaklı paylaşım yapan kanalların endişelenmesine neden oluyor. Çünkü kullanıcı sayısında önemli bir düşüş yaşacaklar.

İlginizi çekebilir

Google’ın YouTube’a getireceği AR özelliği

Paylaş