YouTube’un ortaya çıkan video hırsızlığı

27 Aralık 2018 09:06

Kendi platformunda adil kullanım durumlarında dahi videoları para kazanımına kapatan ya da uyaran YouTube, bir başka içerik üreticisine ait olan videoyu ondan bahsetmeden paylaştı.

YouTube‘un 25 Aralık’ta paylaştığı “Mutlu Noeller” tweetine iliştirilmiş bir video bulunuyordu. Yaklaşık 2 dakikalık bu videoda domino taşlarıyla oluşturulmuş bir düzenek yavaş yavaş yıkılarak “Mutlu Noeller” yazısını ortaya çıkarıyordu. Ancak bu videoda şöyle bir sorun vardı. Video YouTube tarafından üretilmemişti. Platformdaki bir içerik üreticisi olan Lily Hevesh‘in “A Merry Domino Christmas!” isimli videosundan içerik alınmış ve Hevesh’in ismini dahi geçirmeden paylaşılmıştı. Hal böyle olunca paylaşılan içerik büyük tepki çekti. Twitter’da platformun içerik üreticilerinin emeğini hiçe saydığı ve o içerikleri kendi yapmış gibi paylaştığına yönelik pek çok tweet atıldı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Platform özür yazısı paylaştı

Bu durum konusuna içerik üreticisi de bir yazı paylaştı. Platformun kendi hazırladığı düzeneği kullandığını görünce mutlu olduğunu söyleyen Hevesh, aynı zamanda platformun bunu kendi adını hiç geçirmeden videosunun içinden çekip alarak yeniden paylaşması konusunda ne kadar hayal kırıklığına uğradığını da kaydediyor. “İnsanlar yaptığım işleri her gün çalıyor ancak bu doğrudan YouTube’un yapması gerçekten çok üzücü.” diyen Hevesh’in sözleri durumu özetliyor.

Platformun teknik olarak ise aslında böyle bir hakkı bulunuyor. Hüküm ve koşullarda platform üzerindeki içeriğin platformun kendisi tarafından yeniden paylaşılabileceğine ilişkin bir madde yer alıyor. Ancak bu haklı tepkiyi bu madde geçersiz kılmıyor. Nitekim bu tepkiler sonucu bir özür mesajı yayınlayan platform da Hevesh’in hakkını attığı yeni tweet’le veriyor. Ancak bu özürün kullanıcıları hala mutlu etmediğini de kaydedelim. Bu olay başlı başına YouTube’un bir servis olarak kendi içerik üreticilerinden ne kadar uzaklaştığını da bir kez daha gösteriyor.

İlginizi çekebilir

Büyüklere özel LEGO heykel seti

Paylaş