2023 otomobil satışlarında lider Toyota oldu

03 Nisan 2024 20:00

2023 otomobil satışlarında lider Toyota oldu. Japonya merkezli dev genel toplamadaki liderliği uzun zamandır koruyor.

Bahadır Bektaş tarafından burada aktarıldığı kadarıyla 2023 yılı otomobil satışlarında lider açık ara farkla Toyota oldu. Otomobil devi dünya genelinde tam 9.483.137 adet araç sattı. İkinci sırada 5.276.200 adet satış ile Almanya merkezli Volkswagen, üçüncü sırada ise 4.246.000 adet satışla ABD merkezli Ford yer alıyor. Dördüncü sırayı 3.993.179 adetle Güney Kore merkezli Hyundai alırken, beşinci sırada bir başka Japon devi Honda yer alıyor. Honda’nın 3.854.000 adetlik satışa ulaştığı görülüyor. Listenin devamında Nissan, Kia, Suzuki ve Çinli BYD (2.885.066 adet satış) gibi isimler sıralanıyor, elektrikli tarafın devi Tesla ise 1.808.581 adetle 15’inci sırada yer alıyor. Dünyanın en çok otomobil satan firması olmayı sürdüren Toyota, bugün bir dizel motor açıklamasıyla da gündemde yer almıştı. Volvo biliyorsunuz geçtiğimiz hafta dizel motorlu otomobil üretimini sona erdirdi. Toyota tarafı ise dizel motorlu araçların hemen ölmeyeceğini düşünüyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bu konuda Toyota Avustralya Satış ve Pazarlama sorumlusu Sean Hanley, “Dizel motorlar popüler görüşlerin aksine rağmen ölmedi. Dizel motorların önünde daha uzun bir ömür var yani yakın zamanda ölmeyecek.” dedi. Dizel motorları özellikle SUV’lar ve büyük ticari araçlar için masada tutmak istediklerini belirten Hanley dizel yakıtı, “Çok güvenilir bir yakıt kaynağı” olarak gördüklerini de aktardı.

Bu açıklamalar aslında aşırı sürpriz olmuyor çünkü firma halen içten yanmalı motorlar geliştiriyor. Dev üretici, yeni içten yanmalı motorlar geliştiriyor çünkü elektrikli geleceğin tek çözüm olacağına inanmıyor. Bu konuda bir açıklama yapan eski Toyota CEO’su Akio Toyoda, “Elektrikli araçlara olan ihtiyaç aşırı abartılıyor.” diyor ve ekliyor: “Karbon nötrlüğüne giden yol temelde ülkelerin enerji üretim durumuna bağlı.” Toyoda bundan önce ise “Elektrikli araçlar yalnızca yüzde 30 pazar payına ulaşabilecek.” demesiyle ses getirmişti. Ünlü yönetici otomobil sektöründe sadece elektrikli araçların olduğu bir geleceği kabul etmiyor ve içten yanmalı modellerin hayatta kalması gerektiğini savunuyor.

Toyota haberleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Hyundai’den otomatik çalışan şarj robotu

Paylaş