Üç dakikalık müzikler oluşturabilen üretken yapay zeka sistemi: Stable Audio 2.0

03 Nisan 2024 19:53

Üç dakikalık müzikler oluşturabilen üretken yapay zeka sistemi Stable Audio 2.0 görücüye çıkarıldı. Bu konuda çıta sürekli olarak yükseliyor.

Stability AI tarafından geliştirilen üretken yapay zeka sistemi Stable Audio 2.0, kişilerin yazılı girdileri üzerinden üç dakikalık müzikler (44.1 kHz) oluşturabiliyor. Denemek isteyenler için burada yer alan sistem, ilk sürümüyle daha önce kişilerin sadece 90 saniyelik videolar oluşturmasına imkan tanıyordu. Müzikleri esas olarak yazılı komutlar üzerinden oluşturan ücretsiz altyapı, eğer istenirse yüklenen telifsiz müzikleri analiz ederek benzerlerini de oluşturabiliyor. Halen müzisyenleri ve profesyonel ses sanatçıları değiştirecek seviyede olmayan sistem, yine de inanılmaz görünüyor ve yaratıcı taraftaki endişeyi bir seviye daha yukarıya taşıyor. Eğer kaçırdıysanız yapay zeka ve müzik tarafından bugün önemli bir gelişme daha gündeme geldi. Geliştirilen yapay zeka sistemleri hemen her alanı tehdit ediyor, bundan daha önce mümkün olmadığı düşünülen yaratıcı taraf da kurtulamıyor. Gerçek sanatçıların / yazarların / fotoğrafçıların / şarkıcıların oluşturduğu milyonlarca eserle eğitilen yapay zeka sistemleri, yaratıcı tarafta yeni bir kapı aralıyor ancak bu kapı çok sayıda kişiyi büyük seviyede tehdit ediyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İşte bu konuda aralarında Billie Eilish, Chappell Roan, Elvis Costello, Greta Van Fleet, Imagine Dragons, Jon Bon Jovi, the Jonas Brothers, Kacey Musgraves, Katy Perry, Mac DeMarco, Miranda Lambert, Mumford & Sons, Nicki Minaj, Noah Kahan, Pearl Jam, Sheryl Crow ve Zayn Malik’in olduğu toplam 200 farklı isim bir araya geldi ve ortak bir açık mektup yayınladı.

Burada tam olarak şu aktarıldı: “Sorumsuz şekilde kullanıldığında yapay zeka sistemleri mahremiyetimiz, kimliğimiz, müziğimiz ve ana geçim kaynaklarımız için büyük tehditler oluşturuyor. Büyük şirketlerden bazıları açık iznimiz olmadan çalışmalarımızı yapay zeka modellerini eğitmek için kullanıyor. Bu durum geçimlerini sağlamaya çalışan birçok müzisyen, sanatçı ve söz yazarı için büyük bir felaket olacaktır.” Ortak mektup kapsamında temel olarak şu talep ediliyor:

“Tüm yapay zeka üstüne çalışan geliştiricileri, teknoloji şirketlerini, platformları ve dijital müzik hizmetlerini, söz yazarlarının ve sanatçıların gerçek yaratıcı süreçlerini baltalayan veya yerini alan, ya da çalışmalarımız için adil bir kazanç elde etmemizi engelleyen yapay zeka temelli müzik üretim teknolojisi, içeriği veya araçları geliştirmeyeceklerini veya kullanmayacaklarını taahhüt etmeye çağırıyoruz.”

Stable Audio 2.0 yanında bu da ilginizi çekebilir: GMC imzalı kaslı elektrikli bisiklet HUMMER EV

Paylaş