8 milyon euroluk ilham çizgisi; Bugatti Centodieci, 1.600 beygirle karşımızda

17 Ağustos 2019 09:00

Amerika”nın Kaliforniya eyaletinde düzenlenen geleneksel etkinliğin en önemli isimlerinden Bugatti Centodieci, tüm ihtişamıyla meraklılarıyla buluşuyor.

Bugatti EB110; Lamborghini Diablo, Ferrari F50 ve McLaren F1 gibi isimlerin çetin savaşına sahne olan 90’lı yılların özel otomobillerdendi. Efsane Formula 1 pilotu Michael Schumacher‘in de şahsen satın alacak kadar aklına kazınan bu model, adını markanın kurucusu Ettore Bugatti’nin 110. doğum günü şerefine alıyordu. Bir yıl dönümü için geçmişe selam gönderme parolasıyla yaratılan EB110’un Bugatti adını tekrar şahlandıracağını ise belkide pek çok kimse tahmin etmemişti. Bugün ise aynı isim, aradan geçen 28 yılın ardından markasının en üst seviye otomobiline ilham olarak tüm dünyanın karşısına çıkarılıyor. Arka planında taşıdığı bu anlamı yola aktarma konusunda hiç zorlanmayacağını düşündüğümüz Bugatti Centodieci, ilk kez Pebble Beach etkinliğinde sahne alıyor. Gerek güç gerekse ağırlık değerleriyle Chiron‘u geride bırakan otomobilin tasarımıysa ya sev ya nefret et kadar keskin çizgiler üzerine kurulu.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bugatti Centodieci hakkında bilmeniz gerekenler

Centodieci’yi Chiron’un önünde konumlandıran nitelikleri öncesinde ilk olarak genel resme bakıp rakamlarla haşır neşir olmak gerekiyor. Motor bölümünde 8.0 litrelik W16 makineyi kullanmaya devam eden mühendisler, yaptıkları dokunuşlarla seviyeyi 1.600 beygire çıkarmış durumda. Bu değeri ile Chiron’un 100 beygir üzerinde konumlanan otomobilin aynı zamanda 20 kilogram daha hafif olması da kesinlikle kayda değer. Her şeyin bir araya gelmesiyle de 0’dan 100’e hızlanmasını 2,4 saniyede tamamlayan, 6,1 saniyede 200 km/s’i gören ve 13,1 saniyede de 300 km/s’e çıkan bir canavar tamamlanmış oluyor. Centodieci’nin elektronik olarak sınırlandırılmış maksimum sürat değeriyse 380 km/s olarak teknik tabloya yansıyor. Ön, yan ve arka bölümündeki karakteristik detaylarının tamamında EB110 ve EB110 SS’den esinlenilerek tasarlanan modelin bazı eleştirmenler tarafından pek beğenilmediğini de söyleyebiliriz. Toplamda sadece 10 adet üretilecek olan ve 8 milyon euroluk etiket fiyatıyla görücüye çıkan Bugatti Centodieci örneklerinin tamamının satıldığını da altını çizerek kenara not etmek gerekiyor. Siz de otomobilin tasarımıyla ilgili düşüncelerinizi bize yorum olarak iletebilirsiniz.

Paylaş