ABD, Huawei tarafına saldırmaya devam ediyor

20 Mart 2024 09:34

ABD, Huawei tarafına saldırmaya devam ediyor. Firmanın işlemci tarafındaki ilerlemesi yeni yasaklar getirecek gibi görünüyor.

ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo geçtiğimiz aylarda bir açıklama yapmış ve Mate 60 Pro’yu “endişe verici” olarak nitelendirmişti. O zaman, “Ticaret Bakanlığı Huawei’ye ABD’yi korumak için mümkün olan en güçlü önlemler ile karşılık verecektir” diyen Raimondo, Çinli devin Mate 60 Pro’ya koyduğu gelişmiş işlemciyi nasıl kısa sürede hazırlayabildiğini derinlemesine inceleyeceklerini aktarmıştı. Evet, o açıklamaların arkasında tam olarak firmanın geliştirdiği yeni işlemci yer alıyordu. Huawei’nin küresel tedarik zincirlerinden destek almadan gelişmiş bir işlemciyi nasıl bu kadar hızlı üretebildiğini öğrenmek isteyen ABD, bu konuda aylardır bazı şüphelere sahip ve süreci halen masada tutuyor. Son bilgilere göre Biden yönetimi Huawei ile çalışmalar yapan bir dizi Çinli yarı iletken firmasını daha kara listeye almayı düşünüyor. Bu konuda adı geçen ilk isimler Qingdao Si’En, SwaySure ve Shenzhen Pensun Technology Co. oluyor, henüz nihai bir karar verilmemiş olsa da Çinli birçok firmanın Huawei ile çalışması engellenmeye çalışılıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Geçtiğimiz aylarda duyduğumuz kadarıyla Huawei işlemci üretimi konusunda “benzeri görülmemiş” bir devlet desteği alıyor. Örneğin firmanın kendi kendine yetecek yani dışa bağlı olmayacak bir çip / işlemci üretim ağı kurmasına yardımcı olmak adına, Shenzhen şehir yönetimi yatırım fonu tarafından desteklenen bir girişim ağı kurulduğu ortaya çıktı. Buna ek olarak Çin hükümetinin Huawei’nin çip üretim tesisleri kurmasına yardımcı olmak için 30 milyar dolarlık bir devlet destekli proje başlattığı da aktarılıyor. Huawei’nin Çin merkezli işlemci üretimi, sadece kendisi değil diğer Çinli firmalar için de büyük önem arz ediyor.

Bu konuda, “Çin, ABD ile olan çip savaşında Huawei’yi gizli şekilde güçlü bir silaha dönüştürüyor.” yorumu yapılırken, Çin’de “SiCarrier” adı altında kurulan üç girişimle beraber çip üretimi için hayati olan litografi makineleri özelinde büyük çalışmaların olduğu söyleniyor. Hatta Bloomberg’in kaynakları, Huawei’nin alanda çalışmak üzere Hollandalı litografi devi ASML’in birkaç eski çalışanını işe aldığını iddia ediyor. Çinli dev ayrıca sürece hız katmak adına yaklaşık bir düzine patenti SiCarrier’a devretmiş ve iddialara göre SiCarrier’ın üst düzey mühendislerinin doğrudan kendi tesislerinde çalışmasına izin vermiş.

Huawei haberleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Vivo X Flip katlanabilir telefon modeli

Paylaş