AMD FreeSync sertifikasyonu için teknik gereksinimler yükseltildi

09 Mart 2024 12:03

AMD FreeSync sertifikasyonu için teknik gereksinimler artırıldı. Bu artış şimdilik sadece monitörler ve televizyonlar için oldu.

AMD bu hafta maksimum yenileme hızı 144 Hz’in altında olan monitör ve televizyonlar için “FreeSync” sertifikasyonu vermeyeceğini açıkladı. Daha önce FreeSync monitörler ve TV’ler 60 Hz’e kadar düşük yenileme hızlarına sahip olabiliyordu. Bu arada AMD ayrıca üst seviye modellerde yer alan FreeSync Premium ve FreeSync Premium Pro teknolojileri için de minimum yenileme hızı gereksinimini 120 Hz’den 200 Hz’e yükselttiğini duyurdu. Peki bu Nvidia G-Sync’in rakibi AMD FreeSync tam olarak nedir? Bu konuda AOC detaylı olarak şunları aktarıyorAMD FreeSync, monitörün yenileme hızını (Her saniye yeni görüntülerle güncelleme sayısı) grafik kartınızın kare hızıyla (Grafik işlemcisinin (GPU) her saniye yeniden ekran çizme sayısı) senkronize eden bir LCD ekran teknolojisidir. Bu özellik üretici AMD ekran kartları ile kullanılabilir. Nvidia markalı bir ekran kartına sahip olanlar için G-Sync uyumlu bir monitör en iyi seçenektir.

FreeSync, bilgisayarınızın donanımına göre ayarlanan ve bağlantı olarak hem HDMI hem de DisplayPort tarafından desteklenen, dinamik bir yenileme hızı sağlar. Monitörün, GPU ile “iletişim kurmasına” izin vererek ekran yırtılması, takılma ve video oynatma gibi görsel kusurları ortadan kaldırır. Diyelim ki bilgisayarınıza bakıyorsunuz. Monitörünüz sürekli yenilenerek her saniye 60 yeni görüntü gösteriyor (Bu 60Hz yenileme hızı anlamına gelir). Her şey harika.

Ancak en sevdiğiniz oyunu açtığınızda, GPU’nuz, monitörünüzün başa çıkamayacağı saniyede 60’tan daha fazla veya daha az kare gönderiyor. Monitörünüz bir önceki kareyi göstermeyi bitirmeden GPU’nuz yeni bir kare oluşturup gönderirse ekran yırtılması meydana gelir. Bu sebeple, ekranınız aynı anda birden fazla kare göstermeye çalışır. Bu yatay bir çizginin ortaya çıktığı bir çarpıklığa neden olur ve senkronize olmadıkları için ekranınızın üst kısmı alt kısmından farklı bir kare gösterir.

Eğer GPU’nuz saniyede 59 kare gönderirse monitörünüz son görüntüyü iki kere gösterir. Bu küçük takılmalara ya da gecikmeye sebep olur. Ekran yırtılmasını, düşük gecikmeyi ve takılmaları ortadan kaldırmak için FreeSync devreye girer. GPU, monitörün işlemesi için sürekli olarak doğru sayıda görüntü gönderir. FreeSync’in üç aşamasının hepsi de, oyun deneyiminizin daha temiz ve çok daha keyifli olmasını sağlar. Temel seviye tam da bunu başarır: Ekranınızda artık düşük gecikme, ekran yırtılması ya da başka sorunlar yok.”

AMD FreeSync teknolojisi yanında bu da ilginizi çekebilir: İddialı AR gözlük Xiaomi Wireless AR Glass Discovery Edition

Paylaş