Apple, 92 farklı ülkedeki bazı iPhone kullanıcılarına siber saldırı uyarısı yaptı

11 Nisan 2024 11:20

Teknoloji devi Apple, tam 92 farklı ülkedeki bazı iPhone kullanıcılarına siber saldırı (Mercenary Spyware Attacks olarak geçiyor) uyarısı yaptı.

Apple, çarşamba günü 92 farklı ülkedeki bazı iPhone kullanıcılarına bildirimler göndererek, özel bir siber saldırıya hedef olmuş olabilecekleri uyarısında bulunmuş. Bu ülkeler ve kişiler spesifik olarak açıklanmadı ancak durum gerçekten endişe verici görünüyor. NSO Group tarafından geliştirilen Pegasus’un en bilindik örneği olduğu Mercenary Spyware Attacks adı verilen saldırılarla, kullanıcıların kişisel bilgileri (Mesajlar, fotoğraflar vb.) haberi olmadan akıllı telefonları veya diğer cihazlarından alınıyor. Bu saldırılar genelde önemli kişiler (Genelde siyasiler) seçilerek yapılıyor yani direkt olarak hedefli çalışılıyor. Apple bu konuyu uzun zamandır yakında takip ediyor hatta geçtiğimiz yıl Pegasus casus yazılımını geliştiren NSO Group şirketini dava etmişti. Bilmeyenler içinPegasus birçok hükümete satılarak casusluk amacıyla kullanıldı. Kaynaklara göre dünyanın dört bir yanındaki gazeteciler, insan hakları aktivistleri, iş insanları ve siyasiler Pegasus’un imkanlarıyla sürekli olarak izlendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bu casus yazılım odağında NSO Group’un müşterileri olduğuna inanılan en az 10 devlet olduğu iddia ediliyor ve onlar, “Azerbaycan, Bahreyn, Kazakistan, Meksika, Fas, Ruanda, Suudi Arabistan, Macaristan, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri “ olarak açıklanıyor. Pegasus tarafından gizlice izlenen yüzlerce şirket yöneticisi, din adamı, akademisyen, STK çalışanı, sendika yetkilileri ve kabine bakanları, cumhurbaşkanları ve başbakanlar dahil hükümet yetkilisi bulunuyor.

İşte bu konuda bir adım da teknoloji devi Apple attı. Firma NSO Group’u Pegasus üzerinden dava etti. Çünkü Pegasus yazılımı iPhone’lara da bulaştırıldı. Apple açtığı dava ile NSO Group’un cihazlarını, servislerini ve yazılımlarını kullanmasını yasaklamayı hedefliyordu. Firma ayrıca Pegasus’un nasıl çalıştığı konusunda da bilgi istiyordu. Apple’dan önce WhatsApp temelinde Facebook yani Meta da NSO Group’a karşı bir dava açmıştı. Bu son gelişmelerin nasıl sonuçlanacağı bilinmiyor ancak atılan adım genel olarak güzel görünüyor. Pegasus gerçekten çok gelişmiş bir yazılım ve yüksek ihtimalle halen kullanımda bulunuyor.

Apple adımı yanında bu da ilginizi çekebilir: Hyundai’den otomatik çalışan şarj robotu

Paylaş