“Apple AirTag birden fazla cinayete aracılık etti”

13 Ekim 2023 15:20

Türkiye’de de satılan Apple AirTag takip cihazı bu sefer yine hiç hoş olmayan bir gelişmeyle gündemde yer alıyor.

Apple AirTag takip cihazı esas amacı dışında kullanılabilen bir ürün ve bunun ABD’de birden fazla cinayete aracılık ettiği iddia ediliyor. Bu konuda Apple toplu olarak dava edilmiş ve ciddi suçlamalar ile karşı karşıya kalmış durumda. Açılan dava, AirTag’lerin ABD’nin en az 20 eyaletinde tacizciler tarafından aktif olarak kullanıldığını ve Apple’ın mağdurları korumak için yeterli önlemleri almadığını öne sürüyor. Apple bu istenmeyen takip sürecini engellemek adına bazı uyarı sistemleri geliştirdi ancak bunlar tam olarak yeterli gelmemiş gibi görünüyor. Çok ucuz ve zahmetsiz bir cihaz olan AirTag nedeniyle birden fazla kişinin haberi olmadan takip edildiği ve bu yüzden katillerin hedefi olduğu aktarılıyor. Bu davadan Apple’a devasa bir ceza çıkması ise beklenmiyor, firma sonuçta bu cinayetlerin azmettiricisi konumunda bulunmuyor. Ancak kesinlikle yakındaki gizli takip cihazlarının kişilere çok daha ayrı bir seviyede bildirilmesi gerekiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Apple AirTag bundan önce bir hırsızlığı ortaya çıkarmıştı. Geçtiğimiz aylarda meydana gelen büyük depremler sonrasında Türkiye’ye birçok ülkeden çok büyük yardımlar geldi. Yaşanan devasa yıkımdan sağ çıkmayı başaran Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yardım etmek isteyen çok sayıda ülke, geniş çaplı yardım kampanyaları düzenledi. Bunlardan bir tanesi Meksika da düzenlenmiş ancak o “resmi” kampanyada toplananlar Türkiye’ye hiçbir zaman gelmemiş. Bunu AirTag kullanan gazeteci Pamela Cerdeira ortaya çıkarmıştı.

Meksika’daki bazı yetkililer Türkiye’deki depreme yardım için bağışlanan eşyaları çalarak yerel olarak satışını gerçekleştirmiş, Türkiye’ye gelmesi gereken eşyalar / yardımlar Mexico City’den hiç ayrılmamış. Pamela Cerdeira, sürece destek olmak adına kendisi de bağışta bulunmuş ancak bunu yaparken yardımların Türkiye’ye varması konusunda şüphelere sahipmiş. Bu yüzden kendi yardımlarından birisine AirTag gizleyen Cerdeira, bu sayede yapılan hırsızlığı ortaya çıkarmış.

 

Apple AirTag olayları yanında bu da ilginizi çekebilir: Motorola’nın uzaktan kablosuz şarj teknolojisi

Paylaş