Apple, Google ve Mozilla’dan devlet gözetimine karşı duruş!

21 Ağustos 2019 16:31

Apple, Google ve Mozilla, Kazakistan tarafından hayata geçirilen ve büyük tepki çeken bir hamleye karşı ortak bir karşı duruş sergiliyor.

Kazakistan hükümeti, uzun zamandır planlanan ve bazı yasal sorunlar nedeniyle ertelenen bir hamleyi kısa süre önce gerçeğe dönüştürdü. Ülke şu an sınırları içerisindeki tüm HTTPS internet trafiğini takip ediyor ya da diğer bir deyişle gözetliyor. Yerel internet servis sağlayıcıların tarayıcılara yükleme yükümlülüğü bulunan özel bir sertifika üstünden gerçekleşen süreç, gerçekten çok kötü görünüyor. Çünkü bu sertifika sayesinde HTTPS trafiğinin şifrelemesi açılarak içerik kontrol ediliyor, daha sonra tekrar şifrelenerek karşı tarafa gönderiliyor. İşte bu duruma artan tepkilerin etkisiyle Apple, Google ve Mozilla dur dedi. Dev isimler, kullanıcıları kendi hükümetlerinin gözlerinden korumak adına Chrome, Safari ve Firefox için önlem alınacağını müjdesini verdi. Teknik anlamda yapılan değişiklikler ile bu izleme sürecin önünü tıkayacak denilen firmalar, bu konuda ortak bir duruş alarak takdir toplamış durumda.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Apple, Google ve Mozilla, Kazakistan hükümetini kızdıracak

Ancak bu durumda mutlaka kullanıcıların korunması gerekiyor ve bu da her şeyin önünde geliyor. Bu sertifikanın çok daha tehlikeli sorunlara yol açabileceğini belirten firmalar, çözümü çok geciktirmeyeceklerini aktarıyor. Kazakistan hükümeti bu şekilde vatandaşlarını siber suçlardan korumayı amaçladığını belirtiyor. Ancak ortada kesinlikle böyle bir durum bulunmuyor. Burada direkt büyük çaplı bir izleme altyapısı kuruluyor.

İlginizi Çekebilir

20X zoom yapabilecek OPPO Reno 2 geliyor

Paylaş