Apple, üç farklı 2024 Swift Student Challenge kazananı hakkında özel bir içerik paylaştı

09 Mayıs 2024 16:42

Teknoloji devi Apple, üç farklı 2024 Swift Student Challenge kazananı hakkında özel bir içerik paylaştı.

“Bu yılın kazanan Swift Student Challenge başvuruları, yetenekli gençlerin kod yazarak dünyaya izlerini bırakmak istediklerinde neler yapabileceğini bir kez daha gösterdi.” diyen Apple’ın Dünya Geliştici İlişkilerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Susan Prescott, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ayrıca her zamankinden daha fazla sayıda yetenekli öğrenci geliştiricileri Apple Park’ta ağırlamaktan gurur duyuyoruz. Burada hem bizim ekiplerimizle hem de kendi aralarında kaynaşarak geleceği çok daha iyi yönde değiştirecek uygulamalar geliştirmeye devam edecekler.” Konuda yapılan detaylı açıklamalar ise şöyle oldu“Bu yılın kazananları dünyanın her yerinden, 35’ten fazla ülke ve bölgeden geldi. Uygulama Playground’larının çoğu, topluluklardaki insanlara yardım etmek veya hobilerini sürdürmek gibi kişisel durumlardan ilham alınarak geliştirildi. Distinguished Winner ünvanı alan Elena Galluzzo, Dezmond Blair ve Jawaher Shaman da ailelerinden ilham alanlar arasında yer alıyor. Üçü de bir gün uygulamalarının başkaları üzerinde etkili olacağını umuyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

22 yaşındaki Elena Galluzzo vaktinin yarısını Wilfrid Laurier Üniversitesi’nde lisans programını tamamladığı Waterloo, Ontario’da, diğer yarısını ise Toronto banliyösündeki ailesinin evinde geçiriyor. Evinde annesi, babası, kız kardeşi, dedesi ve anneannesiyle birlikte yaşayan Galluzzo, Care Capsule adlı kazanan uygulamasında da onlardan ilham almış. “Anneannem ileri düzey Alzheimer hastası ve tüm gün bakıma ihtiyaç duyuyor.” diyen Galluzzo, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bu durum dedem için de çok zor çünkü çocukları ve torunlarıyla birlikte yaşasa bile çok yalnız kalıyor. İleri yaşlardaki çoğu kişi böyle yaşamıyor. Kanada’nın yaşlanan bir nüfusu var, bence bu alanda insanlara yardım etmenin yollarını aramak çok önemli. Kod yazmak da bana katkı verecek bir yol sunuyor.”

Galluzzo, Care Capsule uygulamasını yaşlı insanlara her şeyi bir arada sunan bir yardımcı olarak tasarladı. Galluzzo, Apple’ın yapay öğrenme çerçevesi Create Ml’i kullanarak bir sohbet robotu geliştirdi. Bu robot, etkileşimleri analiz ederek kullanıcının yalnızlık çektiğini veya bunalımda olduğunu anlayabiliyor. Uygulama ayrıca kullanıcıların ilaçlarını takip etmesine, topluluk kaynaklarına ulaşmasına ve olumlu anıları kaydetmesine imkan veriyor. Galluzzo bu ilkbaharda işletme bölümünden mezun olduktan sonra Care Capsule uygulamasını App Store’da yayınlamayı umuyor.

Üstelik bu süreçte, Haziran ayındaki WWDC24’te öğrendiklerini de uygulamayı düşünüyor. “Benimle aynı tutkuyu paylaşan insanlarla tanışabilmek çok heyecan verici.” diyen Galluzzo, ardından şunları söylüyor: “Ayrıca yeni çıkacak yazılım çerçevelerini ve onları nasıl kullanabileceğimi görmek için de sabırsızlanıyorum. Aygıtınızın kendi işlevlerinden yararlanıp aynı zamanda önemli zorlukları aşmaya yardımcı olan bir şeyler geliştirebilmek bence çok etkileyici.”

Canton, Michigan’da büyüyen 22 yaşındaki Dezmond Blair, zamanının çoğunu küçük kardeşiyle birlikte dağ bisikleti sürerek geçirmiş. Ailesinin ikinci el bir bilgisayarı olsa da internet bağlantısına maddi güçleri yetmemiş. “Karavan parkında büyüdükten sonra notlarımı yüksek tutmak benim için çok önemli bir hal almıştı çünkü annem ve babam bana küçükken kesinlikle onlar gibi olmamam gerektiğini söylüyorlardı.’” diyen Blair, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hayatlarının büyük bir bölümünü onlar gibi zorluk çekmemem için uğraşarak geçirdiler. Bu da benim tutkumun arkasındaki ilham kaynağı oldu.” Lisede çalışkan bir öğrenci olan Blair, teknolojiye ilgili olduğunu keşfetti ve bilgisayar programlama alanında ön lisans yaptı. Blair geçtiğimiz sene Detroit’teki Apple Geliştirici Akademisi’ne başladı ve burada Apple’ın programlama dili Swift ile tanıştı.

Blair, bu dili kullanarak, ödül kazanan iPad uygulaması MTB XTREME’i geliştirdi. Bu uygulama, dağ bisikleti sürücülerine etraflarındaki patikaların 360 derecelik görüntüsünü sunuyor. Daha sonrasında Blair, Apple Vision Pro için çok daha etkileyici bir sürüm çıkarmak da istiyor.

Blair kendi uygulamaları üzerinde çalışmanın yanı sıra Easy Dez It adını verdiği şirketiyle uygulama prototipi tasarımlarına destek oluyor. Ancak geleceğe dönük en önemli hedefi ailesiyle ilgili. “İeride onlara bir ev almak istiyorum.” diyen Blair, ardından şunları söylüyor: “Ben ve küçük kardeşim için çok şey yaptılar, onlara karşlığını vermeliyim.”

Suudi Arabistan’da büyüyen Jawaher Shaman, dedesiyle çok yakındı. 5 yaşındayken dedesini kaybettikten kısa süre sonra, kekelemeye başladı ve bu durum giderek daha zorlayıcı hale geldi. Zaman içinde, babasının da yardımıyla bunu aşmanın yollarını öğrendi ve bu durum sona erdi. Şimdi 27 yaşında Riyad’daki Apple Geliştirici Akademisi’nde okuyan Shaman, ödül kazanan uygulaması My Child ile konuşma bozukluğu çeken kişilere yardımcı olmayı hedefliyor.

“Babam bana asla kendimi farklı hissettirmedi ve uygulamamın da kekeleme sorunu yaşayan tüm çocuklar ve gençler için aynısını yapacağını umuyorum.” diyen Shaman, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Kekelemenin aşılamayacak bir sorun olduğunu düşünmelerini istemiyorum.” My Child uygulaması Shaman’ın hikayesini kekeleyen bir çocuğun bakış açısından anlatıyor. Hikayede babasından ve dedesinden ilham alınarak yaratılmış karakterler bulunuyor. Uygulama, kullanıcıların yavaş nefes almalarına yardım eden egzersizler sunuyor ve onları sınıfta bir hikaye okumak gibi gerçek yaşamda karşılaşılabilecek deneyimlere hazırlıyor.

Shaman, babasının cümleleri daha küçük ve kolay yönetilebilir parçalara bölme yöntemini taklit eden sesler eklemek için AVFAudio’dan yararlanıyor. Shaman mezun olduktan sonra Suudi Arabistan’da programcı olarak çalışacak. Kendisi aynı zamanda My Child uygulamasını App Store’da yayınlamak ve başkalarına yardımcı olacak uygulamalar geliştirmeye devam etmek istiyor. “Teknolojiyi kullanarak, beyinleri farklı çalışan ve gelişen çocuklara yardımcı olmayı umuyorum çünkü farklı olmanın ne demek olduğunu biliyorum.” diyen Shaman, ardından şunları söylüyor: “Kod yazmak önüme sayısız olasılık çıkardı ve beni hedeflerime bir adım daha yaklaştırdı. İnsanlara yardımcı olmayı ve kalıcı etki bırakmayı hedefliyorum.”

Apple paylaşımı yanında bu da ilginizi çekebilir: Etkileyici görünen elektrikli motosiklet konsepti: Zero SR-X

Paylaş