Arm temelli Windows PC’ler için özel Chrome sürümü çıkıyor

26 Mart 2024 19:36

Arm temelli Windows PC’ler için özel Chrome sürümü çıkıyor. Bu Arm mimarili işlemciye sahip dizüstülerde yüksek performans verecek.

Yakında pazara Qualcomm tarafından Arm mimarileri üzerine geliştirilen Snapdragon X Elite işlemcili çok sayıda yeni dizüstü bilgisayar modeli çıkacak. İşte bu bilgisayarlar öncesinde hazırlanan yeni Chrome sürümü, yukarıda da dediğimiz gibi Arm işlemcili dizüstülerde oldukça yüksek performans getirecek. Arm mimarili bilgisayarlara / işlemcilere uzun zamandır Chrome ile aynı temeli (Chromium) kullanan Microsoft Edge de destek veriyor, yeni dönemde seçenekler artıyor. Bu arada Google Chrome için normal güncellemeler de devam ediyor. Örneğin geçtiğimiz hafta “Güvenli Tarama” gerçek zamanlı hale getirildi. Masaüstü ve iOS için Chrome’daki standart Güvenli Tarama modu, artık kişileri Google’ın belirlediği kötü / tehlikeli / zararlı sitelere karşı gerçek zamanlı olarak koruyabiliyor. Chrome daha önce zararlı olarak işaretlenen sitelerin listesini saatte bir veya iki kez indiriyordu, süreç gerçek zamanlı hale getirilince güvenlik otomatik olarak biraz daha artırılmış oldu. Daha sonra Android tarafında da gelecek Güvenli Tarama modu için Google’ın kendi yaptığı resmi açıklama tam olarak şöyle:

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

“Chrome, standart koruma ile ziyaret ettiğiniz siteleri, yüklediğiniz uzantıları ve indirmeye çalıştığınız dosyaları Google’ın güvenli olmayan siteler ve indirmeler listesiyle karşılaştırır. Bu listedeki siteler ve indirmeler; kötüye kullanım amaçlı web siteleri ve uzantılarla, kötü amaçlı ve araya giren reklamlarla, kötü amaçlı yazılımlarla, kimlik avı ve sosyal mühendislikle ilişkilidir. Chrome düzenli aralıklarla bu listenin en güncel kopyasını cihazınıza indirir ve saklar. Bir web sitesine gittiğinizde veya güvenli olmayan site listesindeki sitelerden dosya indirdiğinizde ya da bir site tehlikeli izinler istediğinde Chrome sitenin tehlikeli olup olmadığını doğrulamak için Google’a bir rapor gönderir.

Chrome, gizliliğinizi korumak için şüpheli davranışa dair bir kanıt olmadığı sürece, raporda URL’nin bir bölümünü gizleyerek gönderir. Google, web sitesinin veya indirilen öğenin kötü amaçlı olduğunu doğrularsa Chrome bunun tehlikeli olabileceği konusunda sizi uyarır. Kötüye kullanım amaçlı veya kötü amaçlı bir uzantı yüklediyseniz Chrome bunu devre dışı bırakır.

Chrome, yukarıda açıklanan koruma tedbirlerine ek olarak, sayfada şüpheli bir davranış veya kandırılarak gerçekleştirmeniz istenen şüpheli işlemler algılarsa Google’a bir rapor gönderir. Örneğin, önceden kaydedilmiş bir şifreyi yeni bir sitede girdiğinizde tarayıcı, sayfanın kimlik avı amaçlı olup olmadığını belirlemek için Google ile iletişim kurar. Sitenin kimlik avı amaçlı olduğu belirlenirse tarayıcı, şifrenizi kontrol etmenizi veya değiştirmenizi ister.

Sitelerin kimlik avı ve sosyal mühendislikle ilgili kriterlere uygun olup olmadığı kontrol edilir. Tarayıcı, sitenin kötü amaçlı olup olmadığını belirlemek için Google’a birkaç görsel özellik gönderir ve siteyi tehlikeli site listesindeki sitelerle karşılaştırır. Bazı güvenlik özellikleri Gizli modda devre dışı bırakılarak, Google’a ek verilerin gösterilmesi önlenir.”

Google Chrome gelişmeleri bu da ilginizi çekebilir: Vivo X Flip katlanabilir telefon modeli

Paylaş