Avrupa Birliği, kripto para ve fazlası için yeni düzenleme planlıyor

01 Temmuz 2022 12:15

Avrupa Birliği, kripto para ve fazlası yeni nesil teknolojileri daha güvenli hale getirmek adına önemli bir çalışma yapıyor.

Avrupa Birliği, yeni kripto düzenlemesi “MiCA” (markets in crypto-assets) ile dijital dünyanın yeni dönemi için sınırları belirlemek ve herkesin güvenliğini garanti altına almak istiyor. Henüz görüşme aşamasında olan yönetmelik için şu açıklama yapılıyor: “Bu yeni düzenleme, kara para aklamayla mücadele için Avrupa’yı güçlendirmeyi, dolandırıcılık risklerini azaltmayı ve kripto varlık işlemlerini daha güvenli hale getirmeyi hedefliyor.” Avrupa merkezli atılacak adımlar ile kripto varlıkların transfer sürecini “takip etmeyi” odak noktaya alan birlik, sürecin “çevresel” etkisini de bir kenara itmiyor. Birlik, kripto tarafının yüksek enerji sarfiyatı ve buna bağlı çevreye olan olumsuz etkisi (Elektrik üretimi hale büyük oranda çevreyi kirletiyor) konusunda da düzenlemelere gidilmesini istiyor.

Kripto para birimleri ve diğer dijital varlıklar çok açık olarak hayatımızdan çıkmayacak. Ancak birçok ülke sürecin merkezi olmayan yapısını kabul etmiyor, kabul etmek istemiyor. Çünkü temele aykırı olmasına rağmen dolandırıcılık ve kara para aklama sürecinde kripto varlıkların kullanılmasını engellemek adına henüz net bir çözüm bulunamıyor.

Avrupa Birliği bundan önce elektronik taraf için bir USB-C kararına varmıştı. Birlik elektronik atığı azaltmak adına Avrupa’da satılacak telefonlar ve diğer birçok elektronik ürün için ortak şarj portu zorunluluğu getirmek istiyordu ve bu konuda bugün son karar verildi. Avrupa’da satılacak iPhone’lar dahil birçok yeni nesil elektronik üründe 2024 itibarıyla USB-C portu standart olacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Günümüzde çıkan hemen hemen tüm Android telefon ve tablet modeli USB-C kullanıyor. Bu açıdan birlik tarafından devreye alınan yeni mevzuat özellikle iPhone’larda Lightning kullanmayı sürdüren Apple’ı ilgilendiriyor.

Avrupa Birliği ve iPhone gelişmesi yanında bu da ilginizi çekebilir: Xiaomi imzalı robot köpek CyberDog ile tanışın

Paylaş